Az utolsó léghajlító - Elemi unalom

Címkék: kritika

2010.07.31. 17:20

M. Night Shyamalan legújabb alkotása egy olyan levegővel teli lufi, amit ha kidurrantunk nem marad más a végén, csak az a fájdalomérzet, hogy miért is vettük meg egyáltalán, hiszen olyan könnyen kipukkan. Hogy érthetőbb legyek, nem vártunk csodákat a közepesen elismert, de pont erről a legismertebb rendezőtől, de azért valami keserű íz ott marad  a szánkban, hiszen Az utolsó léghajlító alapanyagául szolgáló Avatar rajzfilm, igencsak sikeres, népszerű. Én, bizakodva indultam a moziba, mondván, annyira azért nem lehet elrontani egy ilyen kellemesen keleti utánérzésű történetet.  Sajnálatos módon, végül kiderült, hogy minden előre látható következtetés, előrejelzés a filmmel kapcsolatban igaz. Mert bár nem a csodát vártuk, de azért egy halovány "Hallmark" produkciónál viszont jobbat. Egy imdb-n olvasott "idézettel" szeretném csak érzékeltetni, hogy milyenek is a vélemények a filmről: "With all of my heart I discourage you from seeing this movie. Go see Karate Kid. Go see Killers. Go see (I cannot believe I am saying this) Eclipse. Just stay away from this movie."
Nekem nem hitték el az ismerőseim, hogy ennyire rossz lett a film, bár azt hiszem ez a szó nem is a legmegfelellőbb, inkább úgy kéne fogalmaznom, hogy ennyire unalmasan egysíkú. A történet sokkal többre hivatott, akár egy Gyűrűk Ura-féle hatalmas fantasy eposzhoz méltó, karizmatikus trilógiára. Sajnos nem váltotta be a megfelelő elvárásokat. A színészek is csak részben emelhetőek ki, de ne szaladjunk ennyire előre.

Az alapul szolgáló nickelodeon razfilm címe Avatar, és csak azért nem kaphatta a film  is ugyan ezt a nevet, mert James Cameron látványmonstruma beelőzte. Így lett végül Az Utolsó léghajlító (The Last airbeneder) Shyamalan produkciója.
A film cselekménye szinte teljes mértékben követi a mese vonalát, így aztán, akik azt nézték/nézik, még annyira sem fognak meglepődni, mint azok, akik teljesen ismeretlenül ülnek be a moziba. Négy nagy nemzetség él a földön : a Víz, Tűz, Föld és Levegő alattvalói, akik között mind élnek olyan képességű emberek (hajlítók), akik a hozzájuk tartozó elemeket "irányítani" tudják. Hogy az egyensúly fennmaradhasson, létezik egy Avatar, egy olyan személy, aki képes mind a négy elemet az uralma alá vonni, illetve képes kapcsolatot teremteni a szellemvilággal is. Ha az Avatar meghal, egy új testben újjászületik. Száz éve már, hogy a legutolsó Avatar megszületett, de elmenekült a végzete elől, így aztán a Tűz urai hatalmauk alá akarják hajtani a többi nemzetséget. A déli víz törzsében él egy testvérpár Katara (Nicola Peltz) és Sokka (Jackson Rathbone), akik egy véletlen folytán kiszabadítanak egy fiút, Aang-ot (Noah Ringer) jégbörtönéből, akiről később kiderül, hogy nem más, mint az Avatar. A tűz nemzetség kitagadott hercege, Zuko (Dev Patel) azonban résen van, és hamar rátalál a fiúra. Az ő "küldetése", hogy megtalálja az Avatart és elvigye apjához, hogy az megbocsátson neki. Katara és Sokka azonban elhatározzák, hogy kiszabadítják Aangot és közös erővel segítenek neki, hogy szembenézzen végzetével. Mivel a fiatal Avatar még nem sajátította el mind a négy elem "használatát", így keresni kell számára tanítókat. A levegő után, így a víz képességét kell megatnulnia, miközben egy egész  város, az egész emberiség sorsa tőle függ.

A film egy narrációval kezdődik, amiből tudomást szerzünk a négy elemről és az Avatarról. Hasonló nyitány ez, mint amit a Star Wars és a Gyűrűk Ura is használt. (Nem véletlen a hasonlítási alap!) Mivel egy előre eltervezett trilógiáról van szó, és mivel a történet egy elég bonyolult társadalami rendszert ábrázol(na), így a narrációval nincs is gond. Egészen addig, míg nem magyarázatként, mondhatnám lábjegyzetként kezd el működni. Nem vagyunk filmes analfabéták, tudjuk, hogy ha egy fiú és egy lány hosszabb ideig bámulja egymást, akkor az azt jelenti, hogy azok ketten első látásra mélységes szerelemebe estek. Nem értem miért kell ezt még nyíltan kimondani is: és akkor a bátyám meg a hercegnő nagyon összemelegedtek. Ennyire azért nem kéne hülyére venni a nézőt. És ez még csak a kisebb probléma!

Szeretnék azért néhány dícsérő szót is leírni, mert igazából sokkal jobban szeretek valamit éltetni, mint lehúzni. Mentségemre szolgáljon, hogy Dev Patel (Slumdog Millionaire szerencsés Jamal-ja) alakította a kitagadott, megsértett ifjú tűz herceget. Bár karakteréből adódóan nem lehetett túl sokat kihozni a szerepből, mégis ő az egyetlen, aki magasan a többi színész felett, legalább megpróbálkozott azonosulni karakterével. Úgy volt ő gonosz, hogy közben mégis sajnáltam, szerettem. Kár, hogy a főbb szereplők nem voltak képesek arra a minimális átélésre, amire Dev, mert akkor talán egy élvezhetőbb mozival állhatnánk szemben. Bár hozzátenném elég minimális a karakterábrázolás, gyakorlatilag nincs egy összetettebb szereplőnk sem rajta és Aang-on kívül. Kár, mert a mesében remek egyéniségek szerepelnek!

Az érdeklődés fenntartásának képessége a nézőben elég labilis, valamint a film nagy kérdései is pillanatok alatt válaszra találnak, már ha vannak ilyenek. A poénokat gyorsan lelövik, de a valóban izgalams és misztikus dolgokra nem kapjuk meg a választ. Hogyan képes elsajátítani az Avatar az elemekkel való kűzdelmet; mik azok a tekercsek; milyen istenségek és szellemek uralják a világot, illetve mi az ő feladatuk a világmindenség egészében; miért akarják a tűz hatalmasai leigázni a többi elem nemzetségeit; ki az a nagy repülő bölény Aang oldalán és neki mi a funkciója stb? Rengeteg kérdésem lenne még, de sajnos csak következtetni tudok, találgatni előző filmes és könyves ismereteimre hagyatkozva. Pedig pontosan ez lenne a fantasy lényege! A misztikum, a csodás dologk megmagyarázása, egyértelművé tétele. És, mivel ez elmaradt nem láttam mást, mint ügyes tai chi mozdulatokat  és digitális trükköket. Ha nem ismerném a mesét, még ennyit sem értettem volna. De lehet épp az a baj, hogy láttam az eredetit és mivel a film nagyon is követi a történetét, így ahhoz hasonlítom akaratlanul is. Ki gondolta volna, hogy egy nickelodeon mesét többre fogok egyszer értékelni, mint egy hollywoodi szuperprodukciót?! Mindennek eljön a maga ideje! Azt javaslom várja meg mindneki, hogy az RTL-klub egyszer leadja a filmet egy péntek vagy szombat estén, de akit pont a miatt érdekel a film, mert ennyire rosszakat mondanak róla, annak csak hajrá. Láttam már rosszabb mozit is, de ez akkor is csalódás! Sokkal, de sokkal több van ebben  sztoriban. Shyamalant kirugni, de azonnal, mert  a következő filmekre, a folytatásra már valami sokkal jobbat szeretnénk látni!

Még egy utolsó dícséret, ami James Newton Howard munkáját illeti, mert a film zenéje az abszolute megállja  a helyét. Egy szavunk se lehet rá, de hát a zeneszerző sem most kezdte a pályafutását. A kicsit romantikus hangzású misztikus dallamok és a keményebb számok is remekül működnek. Naggyon érdemes meghallgatni a soundtracket!!! Leagalább annyira, mint amennyire nem érdemes megnézni a filmet, 3D-ben meg aztán pláne nem!!!

10/3

james newton howard the last airbender mp3 | lyrics
free music downloads | music videos | pictures

A bejegyzés trackback címe:

https://molnaremese.blog.hu/api/trackback/id/tr792186228

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása