Rabbit Hole - egy gyermek hiánya

Címkék: kritika

2011.01.20. 09:50

Az eddig főleg televíziós produkciókban alkotott John Cameron Mitchell szívszorító drámája egy olyan történet, ami egy gyermekét elvesztett anya lelki vívódásait helyezi a középpontba. Nicole Kidman és Aaron Eckhart négy éves kisfiúk emlékét próbálják eltemetni bensőjük megfelelő helyére, miközben egyre messzebb kerülnek egymástól.
A Rabbit Hole nem tör lélektani magaslatokba, egyszerű melankóliájával próbálja belerántani a nézőt a gyász és a feldolgozás feneketlen és sötét üregébe, miközben mentőöveket hajít utána. Egyszerű történet ez a maga nemében, és nem is akar több lenni annál, valamint remek színészek tesznek róla, hogy ne fulladjon unalommá a folytonos bánkódás. Dianne West, Sandra Oh és Miles Teller gyöngyszemként ragyognak fel szerepükben, visznek némi melegséget a filmbe, ami másként csak a képek telítettségében fedezhető fel néha. Nehéz szavakat találni egy olyan filmhez, ami nem több egy jól elvégzett házi feladatnál, ugyan akkor egy olyan témát dolgoz fel, amiről nem szívesen mond az ember semmi rosszat, mert a végén még felróják neki érzéketlenségét.

A gyászoló házaspár életébe 8 hónappal a tragédia után láthatunk bele, amikor is ideje lenne már feldolgozni, helyre tenni a történteket, illene továbblépni. Gondolják a szomszédok, a rokonok. Természetesen könnyű tanácsot adni, de csak azok érthetik meg azt a fájdalmat, akikkel valóban megtörtént. Becca (Nicole Kidman) azonban még velük sem hajlandó osztozni a fájdalomban, betegesen taszít el magától mindenkit, tettetve, hogy minden rendben van körülötte. Férje, Howie (Aaron Eckhart) egy darabig képes elfogadni felesége hidegségét és monoton beletörődést színlelve látogatja a csoport terápiát. Ott ismerkedik meg a füvet szívó Gaby-vel (Andra Oh), akivel közös mulatozások közepette szeretné elfeledni minden gondját-baját. Eközben Becca megszállottan követ egy iskolabuszt, amin meglátott egy fiatal fiút. Később véletlenül összefutnak a könyvtárban, ahol mind a ketten megijednek egymástól. Végül Becca nyíltan felkeresi Jason-t, és beszélgetéseikből derül csak ki, hogy a fiú ütötte el véletlenül Beccáék kisfiát. Jason és Becca között egyfajta 'bizalmi' kapcsolat alakul ki, a fiú 'Rabbit Hole' című képregényét is odaadja olvasásra, melynek készülési fázisait röpke pillanatokig magunk is láthatjuk a film során.  A párhuzamos világról szóló képregény egyfajta feldolgozni lehetőséget is nyújt, hogy valahol egy másik világban, ők mind boldogan nevetnek. Mindeközben kiderül, hogy Becca vadóc húga, Izzy (Tammy Blanchard)  gyermeket vár, ami külön megnehezíti a házaspár életét. Becca próbál természetesen örülni a jó hírnek, de valójában nem képes rá, elborítja saját vesztesége.

A film nem több a benne rejlő történetnél, de azt viszont hibátlanul közvetíti. Kitűnő alakítások, remek színészválasztás és egy szomorú eposz az élet megrázó hétköznapjaiból.

10/5

Íme az angol nyelvű előzetes!

 

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://molnaremese.blog.hu/api/trackback/id/tr292599572

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása