Az utazó - remake lufi módra

Címkék: kritika

2011.01.24. 10:15

Az utazó, The Tourist. Nehéz szavakba önteni azt a csalódottságot, amit ez a film okozott, bár nem vártam tőle világmegváltást, de egy ennyire feledhető élménynél azért többre számítottam. Mivel remake-ről van szó, így aztán eleve kicsit szkeptikusan ültem neki a filmnek, ami semmi másnak nem köszönheti "népszerűségét", mint a két fő színésznek. Elég kiábrándító ez a tény. Nem mondom, hogy nem szórakoztam jól, mert igenis jót derültem azon körülbelül három jó poénon, amit Johnny Depp-nek köszönhetünk. Jack Sparrow itt is sikert aratott, de egyébként egy nagyon üres, ötletszegény moziról van szó. A meglepő fordulatok híjján a férfiak csak Angelina Jolie irigylésre méltó alakjában, a nők Johnny Depp elbűvölő mosolyában,  és úgy általában a nézők, csak Velence lenyűgöző szépségében gyönyörködhetnek, mert más nem nagyon tudja megörvendeztetni szemünket, lelkünket. Az meg aztán külön rejtély, hogy mért jelölték Mrs. Pitt-et Golden Globe-ra! Steven Seagal arcjátéka is több emóciót képes kiváltani belőlem, mint Jolie kisasszonyé ebben a moziban. Lehet éppen ez a finom távolságtartás, minimalista játék volt a kiválóság fokmérője? Ki tuja? Az utazó egy egyestés film, amit öt perc letelte után már el is feledünk. De ne szaladjunk ennyire előre.

Florian Henckel von Donnersmarck nevét a Mások élete című film során véshettük rendesen az emlékezetünkbe és azt hiszem itt álljunk is meg. Ezt a filmjét jobb, ha nem is említjük egy lapon az előbbivel. Az Oscar-díjas rendező ezen munkája talán csak egy rövid bemelegítés volt a következő nagy dobásig, legalábbis reménykedjünk ebben.
Anthony Zimmer 2005-ös, francia, sikeresnek nem igazán mondható történetének újragondolása, Velencébe helyezése és felhollywoodolása egészen hajmeresztő gondolat, már úgy önmagában is. A saját ötlel híján, próbáljunk meg feltúrbózni valami eddig kevésbé ismert alkotást, helyezzünk a középpontba két sztárszínészt, kérjünk fel egy éppen felfutó, tehetséges rendezőt,  ezt kicsit bolondítsuk meg kommersz hollywood-i klisékkel és tálaljuk drága marketinggel koncepciófolyamat eredménye lett Az Utazó, ami mind ennek ellenére nem vált ki ellenszenvet a nézőkből. Angelina Jolie-t minden férfi vetkőzteti szemével, a nők nyálcsorgatva élvezik Johnny Depp kutyakölyök tekintetét, és ennyi elég is. Persze kinek kéne több, ha egy vígjátékról lenne szó? De itt most egy akcióthriller van a terítéken, ami mindent tartalmaz, csak látványos akciójeleneteket és izgalmas fordulatokat nem.

A történet arról szól, hogy egy híres szélhámost a volt barátnő(Jolie) révén kívánnak felkutatni. Igen ám, de a mi cseles kis tolvajunk arcplasztikát végzett magán, (némi Ál/Arc utánérzettel) hogy ne ismerje fel senki, még a barátnő se. Így aztán üzenetek útján küldi a nőt egyik helyről a másikra, míg nem egy alkalommal arra kéri, hogy szálljon fel a velencei vonatra és menjen oda egy idegen férfihoz, aki hasonlíthat rá. Így találkozik Frank-el (Depp), aki egyszerű matektanárként szinte azonnal belezúg a gyönyörű és előzékeny nőbe. Együtt szállnak meg Velencébe, vacsoráznak, majd megjelenik az orosz maffiától kezdve John Acheson  (Paul Bettany) beépített ügynök-ön át mindenki, hogy elkapják szegény, rászedett Frank-et. Innentől jönnének a kellemes fordulatok, hogy ki kicsoda valójában, ki kit szeret és kit nem, ki kinek tartozik és mennyivel. Természetesen nem vagyok olyan, aki elárulja a poént, így aztán mindenkinek magának kell kiderítenie, hogy vajon miként fejeződhet be egy ilyen "szövevényes" (?) történet.

Az utazó egy minden eredetiséget, ötletet nélkülöző hollywood-i lufi, amit két jól csengő név fújt fel hatalmasra, de a megnézése után úgy pukkan szét, hogy aztán még arra se emlékszünk, hogy valaha lufi volt. Ajánlom a Johnny Depp rajongóknak és Angelina Jolie szerelmeseinek, de egyébként senki másnak, legalábbis jó szívvel nehezen.

10/3

 

Íme a magyar feliratos előzetes, a Muse - Map of the Problematque című számának aláfestésével! Enjoy!


 

A bejegyzés trackback címe:

https://molnaremese.blog.hu/api/trackback/id/tr112609210

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása