The Box

Címkék: kritika

2010.01.26. 19:56

Richard Kelly rendező a Sundance fesztiválon mutatkozott be és vált ismertté első nagyjátékfilmjével, a Donny Darkoval, ami a mai napig kultfilmnek számít a filmes underground köreiben. Ez a mostani, harmadik alkotása kissé elmarad ugyan az előbb említett film sikerétől, azért mégiscsak megállja a helyét a "Kelly életműben". A Richard Matheson novellájából (Button, Button) készült thriller egy lélektani dilemmából építkezik, mely az emberi élet értékét helyezi piedesztálra.

A történet egy hétköznapi házaspárról, Norma és Arthur Lewisról (Cameron Diaz és James Marsden) szól, akik egy reggel kapnak egy csomagot, ami aztán megváltoztatja életüket. A dobozon lévő gomb lenyomásával ugyanis 1 millió dollárt kaphatnak, bár ezzel egyszerre egy általuk ismeretlen ember életét is kioltják. Az anyagi gondokkal kűzködő pár egy napot kap, hogy meghozzák a döntést, végül Norma lenyomja a végzetes gombot. Ezzel az egyszerű tettel indítják el (vagy folytatják?) azt a folyamatot, ami messze meghaladja képzeletüket.
Elgondolkodtató, hogy vajon ha mi kapnánk egy hasonló ajánlatot, élnénk e vele, vagy ellent tudnánk állni az anyagi manipulációnak? Aki nem tud válaszolni erre a kérdésre, az nézze meg a filmet, és megkapja a maga válaszát.

Sokak számára nehezen fogyasztható a film és nem csak azért mert a 70-es évek thrillerjét idézi fel, tarkítva némi sci-fi életérzéssel, hanem a lassú, feszültségkeltő, mondhatni David Lynch-et idéző elbeszéléstechnikája miatt is, amit azért már a Donny Darko révén tapasztalhattunk Richard Kellytől. A film dramaturgiája sem engedi sokkal közelebb a nézőhöz a filmet, és bár megjelenik a suspense, mégsem oyan mértékben hogy világossá váljanak számunkra az események valódi körülményei. Sajnos ez nagy hiba, mert így a film egy pontján elveszítjük a kapcsolatot a történettel, és bár kapunk egy keretes szerkezetet, egy nyilvánvaló körforgást a legvégén, az mégsem elég ahhoz, hogy megértsük mi miért történik valójában. Természetesen ez önmagában nem lenne baj, de akkor viszont semmit se szabadna értenünk (lásd Mulholland Drive). Ha mi nézők nem tudnánk meg többet, mint maguk a szereplők a végkifejlet okairól, ha szinte semmit se tudnánk "a kísérletről", akkor sokkal izgalmasabb volna ez a film, mert így, hiányérzettel jövünk ki a moziból, holott teljes élménnyel kéne. Ha viszont ez a cél, akkor az kiválóan lett kivitelezve.

A színészekre nem lehet panasz, Cameron Diaz ugyan meglepően nem komikus karakter, és James Marsden is tisztességesen elvégzi a maga feladatát, de azért mégiscsak Frank Langella viszi el a filmet, bármily rondára is van elmaszkírozva az arca. A titokzatos, kemény kalapos idegen megformálása kulcsfontosságú és kétségtelen, hogy bár mellékszerep, mégis magasan az egyik legizgalmasabb karakter.

Összességében a The Box egy olyan alkotás, amihez kellő türelemre, gondolkodásra és kitartásra van szükség, és még akkor sem biztos, hogy kedvelni fogjuk. Aki szerette anno a Twin Peaks-et, a Donny Darkot az nem fog elzárkózni ettől az alkotástól sem, de azért mégsem tennénk őket egy dobozba.
10/5

A bejegyzés trackback címe:

https://molnaremese.blog.hu/api/trackback/id/tr301704685

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

JohnnyDrama 2010.01.27. 12:28:47

Ahh, ez film... Nagyobb lehúzást vártam. :D De komolyra fordítva a gomb megnyomásáig még tűrhető volt, a régi thrillerekre hajazó felvételek és zenék különleges hangulatot adtak neki, de mégis a film az első fél óra után szétesett, és semmiről nem szólt olyan értelemben, hogy mi volt az egésznek a lényege, a célja..

JohnnyDrama 2010.01.27. 12:29:44

Ja, és köszi, hogy megírtad! ;)

semy86 2010.01.27. 13:01:37

@JohnnyDrama: Nekem amúgy tetszett...én meg sokkal rosszabb filmre számítottam!!!
süti beállítások módosítása