John Keats 1795-ben született Angliában és máig az irodalom egyik legjelentősebb romantikus költőjeként tartjuk számon. Életéről nem egy film készült már, hiszen mind azt a "klisészerű"  elemet megtalálhatjuk benne, ami kiváló pillére lehet egy  valamire való drámának. Ez most valahogy nagyon kegyetlenül hangzik, de mégis igaz. A hamar árva sorsra jutott, el nem ismert költő beteljesületlen szerelme valóban kiváló filmes alapanyag, azonban nagyon veszélyes, ingoványos talaj. Jane Campion azonban nem esik bele az érzelmi pátosz csöpögős kelepcéjébe, hanem egy nagyon finom melankóliával átitatott, valóban költői mozival ajándékoz meg bennünket. A rendező és írónő munkáiból (Zongoralecke, Nyílt seb, stb.) megszokhattuk a művészi képek és a tragikum, esendőség elegyét, amit ebben a filmjében is mesterien alkalmaz.
Külön kiemelném a két fiatal főszereplőt, a Parfümből is ismert Ben Whishaw-t és a Candy, vagy a Sereg nem enged szőke csillagát, Abbie Cornish-t. Kettejük összjátéka adja meg a valódi érzékiségét és hitelességét a filmnek.

Nem szeretném nagyon dicsérni Ben Whishaw-t, de azt hiszem kénytelen leszek. Az ő természetessége, kiváló színészi érzéke teszi lehetővé azt, hogy egyszerre lássuk meg a zseniális költőt és az egyszerű embert is egyaránt. Nem esik túlzásokba, nem emelkedik fennkölt magasságokba, nem engedi be a filmebe a kommersz érzékiséget, a túlzott romantikát. John Keats a szemünk előtt sarjad az hétköznapiság szintjéről, az emocionális kisfiúból a páratlan férfivá, romantikus költővé. Ez a kettősség teszi lehetővé azt, hogy bár a főszereplőnk egy nő (Fanny Brawne), mégis a férfi tettei, szavai legyenek a kulcsfontosságú momentumok a film során. Egyszerű, mégis magával ragadó az a báj, amivel Ben Whishow rendelkezik, és aminek a segítségével közel engedi a szívünkhöz Keats világát, életét.

A természet szerepe nem elhanyagolható tényező a film egésze során. A romantika és a környezet szorosan összefüggnek, itt mégis a képek textúrája ébreszti fel bennünk a valódi, mély emóciókat. Az ablakkeretek mögül szemlélhető világ egy szabadságra vágyódó ember képzeletét sejtetik, aki mégis saját testének börtönében éli mindennapjait. Pusztán a szellemi szabadság adatik meg számára, minden más csak egyfajta "látomás".  Gyakorlatilag eggyé válik a természettel, ezért alszik lombkoronákon és alattuk, hogy szelleme szabadon, a valóságtól messze szárnyalhasson.
Keats és Fanny valódi románca, kettejük közös jelenetei szinte mind a szabadban játszódnak, mikor Kets a férfi, majd a fájó szerelemi vallomások, mind a szobákban, ahol ők ketten csak az ablakon keresztül csodálhatják a természetet (szerelmük valódi szabadságát), ahol nem mások ők, mint egy költő és annak múzsája. Az ablakkeretek nem csupán a természetet választják el a komor háztól, de szimbolikusan a férfit is a nőtől. A két fiatal mással sincs körbevéve, mint korlátokkal, melyeket csak nagy árak révén tudnak lebontani maguk körül. Éppen ezért a házat kellett felruházni a természet erejével. Mikor Fannyi lepkékkel veszi magát körbe, vagy mikor a szellővel öleli át magát, mind annak jegyében teszi, hogy szerelmének szabad utat adjon, hogy közel érezhesse magához a férfit. Másképp ugyanis nem teheti meg, tudván, hogy szerelme, bár nem viszonzatlan, csupán csak pillanatokra töltheti be szívét.

Fanny és Keats kapcsolata bármennyire is szenvedélyes, mégsem túláradó. Ezt az is bizonyítja, hogy kezdetben a lány nem érti a férfi költészetét. Ő a divathoz ért, varrásba öli érzelmeit, nem szavakba. Mégis a költő iránt érzett leküzdhetetlen vonzalma vágyat ébreszt benne, hogy megismerje, tanulmányozza, megértse a férfi írásait. Később már nem kell neki elmagyarázni, hogy mily nagy tehetség birtokosa Keats, és ők ketten is egymásra találnak. A költészeten keresztül a férfihez is sikerül közel kerülnie, miközben a férfin keresztül sikerül megértenie a költőt. Fanny szemén keresztül viszont mi is beleolvadunk kettejük  lírai kapcsolatába.

A John Ketas életét feldolgozó Bright Star (Fényes csillag) nem csak egy romantikus dráma, de egy varázslatos, költői világ celluloid lenyomata is. Mindenkinek ajánlom!

10/8

Íme a magyar feliratos előzetes!

 

A bejegyzés trackback címe:

https://molnaremese.blog.hu/api/trackback/id/tr202570338

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása