Top10 - Meséim

Címkék: top10

2010.01.20. 18:22

+1 Karácsonyi Lidércnyomás

  Ez a kedves kis történet azért kapott külön besorolást, mert véleményem szerint azért elég nehezen fogyasztható egy kisgyerek számára, nem tekintem tehát ilyen formán klasszikus gyermekmesének. A történet mindenképp imádnivaló: Halloween City ura, Jack Skellington egy véletlen folytán eljut Karácsonyvárosba, és elhatározza hogy elrabolván a Télapót, átveszi annak szerepét. Igen ám, de a hétköznapi ajándékokra számító gyerekek nem igazán örülnek a rémisztő meglepetéseknek. Jack, minden jószándéka ellenére csúfos kudarcot vall mint Mikulás, de Halloween ünnepére újra a régi önmagává válik.
 A zenés betétekkel tarkított stop-motion bábfilm Tim Burton agyából pattant ki, bár a filmet nem ő rendezte, mégis mindenki az ő nevével azonosítja. Személy szerint az egyik kedvenc mesém, éppen azért mert nem az a "rózsaszín boldogságfelhő" lengi körül, ami a Disney mesék 99%-át jellemzi. Félelmetesen mulatságos és rémesen bájos.

Most pedig jöjjön a 10 választott mese!

10. L'ecsó

 A Pixar stúdió alkotói kezei közül ritkán kerül ki olyan darab, ami ne hódítana mind a gyerekek, mind a felnőttek körében. Ez a mese minden korosztálynak tartogat valami finomságot! Párizs nem csak a szerelmesek, hanem az ínyencek városa is. Remy álma, hogy világhírű séffé válhasson a fények városában, és bár minden tehetsége megvan, egy dolog mégiscsak elválasztja őt ettől: mégpedig az, hogy Ő egy patkány. A családja és hivatása között  örlődő kedevs rágcsáló, átlépve egy híres farncia konyha kapuját, egy szeleburdi mosogatófiú, Linguini segítségével vérge próbára teheti képességeit. Vicces szereplők és dialógusok, ötletdús karakterek, valamint egy tanulságos kis történet. Íncsiklandozó vígjáték egy többszörösen Oscar-díjas alkotógárdától.

9. A halott menyasszony

Tim Burton képi világa és elbeszélői stílusa nagyon közell áll hozzám, így egyértelmű, hogy helyet kap a halott menyasszony a listámon. A 19.századi orosz népmesén alapuló történet  halálosan  magávalragadó: Egy halkereskedő család egyetlen fiaként Victor van Dort-ot (eredeti hangja Johnny Depp) nősülésre kényszerítik egy vagyonosnak hitt család lányával, Victoriával(eredeti hangja Emily Watson). A két fiatal hamar egymásra talál, de ugyan ilyen gyorsasággal el is szakadnak. Victor egy szerencsétlen véletlen folytán egy halott mennyasszony, Emily (eredti hangja Helena Bonham Carter) kezére húzza fel a gyűrűt és ráadásul a holtak világában találja magát. Bár a túlvilág sokkal vidámabb és színesebb, mint az ő korábbi szürke élete, ráébred hogy szerelmétől se élet, se halál nem választhatja el. Victor eltűnésével, Victoriát újból házzasságra kényszerítik, így aztán élők és holtak fognak össze, hogy az igaz szerelem győzedelmeskedjen mindenek felett.
A jellegzetesen Burtonos fekete humor és látványvilág, a hagyományos animációs eszközökkel harmonizálva egy kedves történettel ajándékozza meg a nézőt.  Musical betétjei pedig  megadják azt a bizsergető derűt, ami még a holtakat is jókedvre deríti.

8. Vuk

A Fekete István regényéből készült rajzfilmet szerintem minden valamire való magyar gyermek ismeri. Dargay Attila filmje a Macskafogó mellett a legismertebb magyar rajzfilm, így aztán szinte lehetetlen elkerülni fiatalkorban. Vuk (magyarhangja Pogány Judit) egy kíváncsi, érdeklődő és szemtelen kis róka, aki elcsavarog az odúból, s mire visszaér már senkit sem talál odahaza. Így kerül nagybátyjához, az öreg Karakhoz (magyarhangja Csákányi László), aki megtanítja a vadászat és a rókaélet minden csínjára-bínjára.
Érdekessége a rajzfilmnek, hogy Pogány Judit elöször csak felolvasta a történetet, majd az ő hangja alapján rajzolták meg és készítették el  magát a mesét. A Vuk karakterei és nevei ma is a köztudatban vannak, mondhatni az alapműveltség részét képezik. Mi, simabőrűek csak szeretni tudjuk Vukkot, a kisrókát.

7. Dumbo

A hatalmasfülű, csöppnyi elefánt történetét nem hazudok, ha azt mondom, hogy körülbelül ötvenszer láttam még kissebb koromban, és már akkor sajnáltam mindenkit, aki kicsit is másmilyen.
Dumbonak testéhez képes kétszer akkora fülei vannak, amiért a cirkusz többi lakója folyamatosan kigúnyolja. Egyetlen barátja egy kisegér, a vidám Timothy, aki azzal a tervvel próbál segíteni a szegény kis elefáninak, hogy megtanítja repülni. Dumbo így szárnyra kap, akarom mondani fülre, és mindeszt olyan gyermeki bájjal teszi, hogy bár egy szót sem beszél az egész mese alatt, mégis mindenkinek a szívébe lopja magát. A Walt Disney egyik legtündéribb produkciója ez a rajzfilm. Nem lehet nem szeretni!

6. Hamupipőke

Tudom, tudom, eléggé banális húzás azt mondani, hogy szeretem a Hamupipőkét, de azt hiszem én is megengedhetek magamnak egy szakállasabb történetet. A kedvencem természetesen itt is a gonosz macska volt, aki mindenáron el akarta kapni az egereket! Már gyermekkoromban vonzódtam a gonoszabb szereplőkhöz. Hogy ez miért van, mindenkinek a fantáziájára bízom.
A történetet azt hiszem mindenki jól ismeri. Az árva lánykát mostohaanyja és mostohatestvérei kegyetlenül a házimunka rabszolgájává teszik, míg ők maguk semmit nem csinálnak. A szorgos lány, hogy eljusson a királyi álarcosbálra tündérkeresztanyja segítségével egy estére szépséges hercegnővé változik és meghódítja  a királyfi szívét. Ám a hazafelétartó nagy sietség közepette elhagyja a cipellőjét, mellyel aztán a királyfi bejárja a várost hogy megtalálja kedvesét. Happy End!

5. A vándorló palota

Hayao Miyazaki animációs meséi iránti rajongásom ezzel a darabbal kezdődött. Egy jó barátom adta a kezembe, miután jól kinevettem, hogy meséket néz. Aztán jól elszégyeltem magam, hogy ilyen előítéleteim voltak. (Utólag is köszönöm G!!!) Miután megnéztem a Vándorló palotát meg sem álltam addig, míg az összes Miyazaki mesét be nem gyűjtöttem. A Vándorló palota Diana Wynne Jones azonos című regénye alapján készült japán anime.
A Vándorló palota (Howl's moving castle) egy kalapkészítő lágy, Sophie története ,aki egy délután véletlenül összefut a fiatal és jóképű Howl varázslóval, miközben nővérét készül meglátogatni.  A  kettejük kapcsolatét félreértve a Puszták Boszorkénya szőrnyű átokkal sújtva Sophiet, 90 évessé változtatja. Az öreglány így nekivág a pusztáknak, ahol találkozik "Répafejjel" az ugráló madárilyesztővel, aki elvezeti hozzá Howl varázsló mozgó "plaotáját". A különleges épületet egy tűz-démon, Calcifer irányítja és egyetlen lakója van Marko, Holw mester fiatal tanítványa. Sophie hamar beilleszkedik a nem hétköznai társaság, nem hétköznapi életébe, miközben a való világban kegyetlen háború dúl. A fital lány és a varázsló közös története a mútba nyúlik vissza, így életük összeforr és jelenük csak a mese végével kezdődhet el igazán. Varázslatok és misztikum jellemzi ezt a mesét,  s különös utazás ez: az Óz a csodák csodája és az Alíz csodaországban összegyúrva, és jól megfűszerezve egy kis japán életérzéssel.

4. A kishableány

Még mielőtt azt hinnénk, hogy ez az piros hajú, boldogságban lubickoló hableány története, elárulom nem, nem az. Én az eredeti kishableányt szeretem, az Andersen féle tajtékká változó, szőke hableányt. Sokan nem is tudják, hogy létezik ez a rajzfilm, pedig szerintem a Walt Disney féle feldolgozás sokkal kevésbé szerethető. Én viszont annyira szerettem ezt a történetet, hogy gyermekkoromban rongyossá néztem a videókazettát, majd egy véletlen folytán sikeresen le is töröltem. Azóta képtelen vagyok beszerezni.
A kishableány eredeti története egy olyan hal lányról, Marináról szól, aki emberré szeretne változni, ezért a tengerek gonosz boszorkányához fordul segítségért. Lábaiért cserébe a boszorkány a hangját kéri, és feltételhez köti emberi létezését: meg kell szereznie a királyfi szerelmét, különben tajtékká változik. A lány, hangja nélkül is elnyeri ugyan a férfi szeretetét, de annak szerelme mégis egy másik emberi lányé. Marina nővérei, hogy segítsenek huguk sorsán, mind odaadják gyönyörű, hosszú hajukat a boszorkánynak egy tőrért cserébe, mellyel  Marinának meg kell ölnie a királyfit. Ha sikerül véghezvinnie eme kegyetlen tettet, a férfi vérét a lábára kell folyatnia és akkor lábai helyett újból halfarok lesz, visszaváltozhat hableánnyá. Marina képtelen a tőrt szerelme szívébe szúrni, így feláldozza magát és végül tajtékká változik. (Nem csak a gonosz szereplőkhöz való vonzódásom mutatkozott már meg gyermekkoromban, de a drámák iráni szeretetem is.) Aki ezen ne sírt volna 5 évesen, az nem is ember.

3. Nemo nyomában

Egy újabb Pixar produkció foglalja el az előkelő bronzérmes helyet az én meséim top10-es skáláján. Ezt a mesét bármikor képes vagyok megnézni, és minden alkalommal jókedvre derít. Néha ennél többre nem is vágyok.
A Nemó nyomában két bohóchal története, apáé és fiúé. Egy nap a bátor , kacska uszonyú kis Nemot behálózza egy búvár, így egy fogorvos akváriumában köt ki. Apja átszeli fia után az egész óceánt, a bolondos és memóriazavarral kűzködő Senillával. Két utazás története ez a rajzfilm: az óceánt átszelő apa halé, és az akváriumból szabadulni vágyó Nemoé (és társaié).  Az utazások során találkozunk őrült pelikánnal, vegetáriánus cápákkal, laza teknőcökkel stb. Igazi mélytengeri kirándulás ez a mese, egy remek történetbe ágyazva. Fantasztikus karakterek, őrült beszólások. Egyszerűen imádom!

2. Chihiro szellemországban

Hayao Miyazaki Oscar-díjs animációja a Chihiro, és sokáig nem értettem igazán ezt a mesét. Jó sokszor végignéztem, és elmélyedtem egy kicsit a mesék világában (hála a szakdolgozatomnak),mire ráébredtem nagyszerűségének mibenlétére. A japán népmesei hagyományok gazdag tárházával találhatjuk magunkat szemben, (egy embergyermek és egy folyamisten tiltott szerelme, a lápisten segítsége, a tolvajjá lett sárkány vagy éppen az arcnéküli szeretetéhsége stb.) és ugyanakkor a mester megtöri ezeket a tradíciókat (Miyazakinál rendszerint a királylány menti mega  királyfit). A mesei fordulatok fonákjai mutatkoznak meg Miyazakinál, melyek összegző munkája a Chihiro szellemországban.
A cserfes kislány szüleivel új városba költözik, ám autójukkal egy furcsa alagúthoz jutnak, amit közös erővel kívánnak felfedezni. Chihiro kezdetben egyáltalán nem akar bemenni a sötét alagútba, majd apja únszolására mégis nekiveselkedik. A furcsa átjáróból végül egy elhagyatott, különleges vidámparkba érkeznek. Finom illat csapja meg az orrukat, így a szülők lakmározni kezdenek a finom ételekből. Chihiro a környéken sétálgatva üti el az időt, majd alkonyattájt tér vissza szüleihez, akik helyén már csak két falánk disznót talál. Napnyugtakor szellemek, kísértetek lepik el a helyet és Chihiro egyedül maradva, lassan láthatatlanná kezd változni. Ekkor találkozik egy segítőkész fiúval, Hakuval, aki elmondja neki mi a teendője. Munkát kell vállallnia a helyi füdőházban a gonosz Yubabánál. Hogy megmentse szüleit, Chihiro munkába áll. Itt, találkozik furcsa istenségekkel, átkokkal, varázslattal és hogy megmeneküljön, be kell bizonyítania saját magának, hogy már nem ugyan az az elkényesztettet 10 éves kislány, aki addig volt.
 Mindenki, aki eddig nem látta, ajánlom egyszer nézze meg, mert így részese lehet a különleges élményekkel gazdagító, Miyazaki féle misztikus világnak.

1. Őslények országa

Furcsának tűnhet, hogy pont ez a mese az első, de a szívem mélyén mindíg is ez fogja elfoglalni a trófeás pozíciót a mesék versenyében. Nemrég leadták az egyik tévécsatornán, valami (számomra) borzalmasan korai időpontban, de mi (a nővéremmel együtt) felkeltünk és megnéztük, mert gyermekkorunkban ez volt számunkra a mesék meséje.
Tappancs, Kistülök, Tüskés, Kacsacsőr és Röpcsi kalandja, hogy megtalálják a VirágzóVölgyet szeretetről, barátságről, összefogásról és bátrosárgól szól. A gonosz Késfogú elől menekülve, követve a hosszúnyakformájú sziklát és a lángoló hegyet, a fiatal dinoszaurusz csapat mindent elkövet, hogy újra találkozzanak szüleikkel, akiket a földmozgás során elvesztettek(van aki véglegesen, és van aki ideiglenesen). Táplálék híján minden kolónia (a laposfejűektől kezdve a kacsacsőrűeken át) a Virágzó Völgybe igyekszik. Az ígéret földjén ugyan még senki nem járt, de Tappancs mamája, halála előtt azt kívánta fiától, hogy keresse meg a Völgyet, a boldog élet reményében. Tappancshoz útja során hozzáverődik a repülni nem tudó Röpcsi, a dumagép Kacsacsőr, a lusta Tűskés és a fennhéjázó Kistülök. Együtt élenk át veszélyes kalandokat, boldog perceket és persze a legvégén megtalálják a Virágzó Völgyet is.
A meséből azóta sorozatot is készítettek, ami azonban már olyan ostoba, hogy csak meggyalázza az eredeti rajzfilm értékeit.

Ezek tehát Mesi Meséi! :D
 

 

 

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://molnaremese.blog.hu/api/trackback/id/tr21688232

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

KoviRobi 2010.01.20. 19:34:45

Hűű, volt benne egy két meglepetés :D a Nemo-val egyet értek:D és örülök, hogy a Lecsó is felkerült a listádra:D Jó ötlet volt mesékről írni, végre valami vidámabb:D :P

JohnnyDrama 2010.01.21. 16:20:37

Fúú, ez tök jó! :D:D Némót, Vándorló palotát, Chihiro-t és a Karácsonyi Lidércnyomást elvártam Tőled, de az első helyezettel igencsak megleptél. Pedig azt én is imádtam anno. :D

AngelMaya 2010.02.28. 22:27:08

imádjuk a meséket:)
süti beállítások módosítása