Újfent egy személyes élménnyel kell indítanom kicsiny beszámolómat, ugyanis (aki ismer, az tudja) nem vagyok nagy mese rajongó, de azért természetesen megnézem azokat is. Az Így neveld a sárkányodat című animációs film nem volt éppen tervbe véve, hogy megnézem, de így jött ki a lépés, és milyen jó, hogy így jött ki, ugyanis régen láttam már ennyire szeretni való mesét! Az, még külön megörvendeztetett, hogy: és nem is pixar gyártmány! A pixartól ugyanis, szinte már elvárás a minőségi termék, így aztán az ember maximum csak csalódni tud benne. A Shrek és a Madagaszkár alkotói végre kitettek magukért, és megmutatták, hogy ők is képesek valami igazán nagyszerű dolgot letenni az asztalra. Szóval moziba indultam az öcsémmel és egy barátnőmmel, de mivel az öcsém hamar végzett a suliban, így simán belefért még egy film, még az előre eltervezett előtt. Így aztán beültünk a 3D-s mesére, ahol az egész terem a miénk volt! Kényelembe helyeztük magunkat, aztán már a csak nevetni tudtunk, ugyanis ez a mese egy poénokkal (és nem azokkal az olcsó Shrek-féle "hű de mókás" viccekkel) és eredetiséggel teli mozi lett. Megmondom őszintén, hogy régen mulattam ennyire jót moziban, ami azért elég szégyenletes dolog. Külön ki szeretném emelni a magyar szinkront, amit szinte kizárólag a meséknél tudok elviselni (mert ott, valamiért jók), és itt Hamvas Dani egyszerűen kiváló volt! Nem is találhattak volna jobb szinkronhangot az egyébként Jay Baruchel hangján megszólaló Hablatynak.

A történet már önmagában nagyon mókás, ugyanis a sárkányölésből presztízsharcot folytató vikingek egyik ifjú legénye (Hablaty) nem olyan kemény vágású, belevaló kiskölyök, mint a többiek. Sőt, kifejezetten kétbalkezes, ahol megjelenik, ott mindig baj történik.  Azt már nem is említem, hogy egy valódi vikingvérrel megáldott, kemény csajszi (Astrid) a kiszemeltje, aki természetesen rá se bagózik. Apja (Pléhpofa), a viking "törzsfőnök" nem igazán ért szót fiával, így aztán arról sem szerez tudomást, hogy fia elkapott egy, a sárkányok között a legrejtélyesebb "bestiát", egy éjfurját. Igen ám, de ahelyett, hogy megölné, inkább barátságot köt a repülni nem tudó sárkánnyal (Fogatlan), és innentől kezdve megváltozik az élete. Ahogy egyre jobban megismeri újdonsült barátját, ráébred, hogy eddig mindent rosszul tudtak róluk, hogy nem is vérszomjas szörnyetegek. Tudását a gyakorlatba is átviszi, így aztán a sárkányölés kiképzésen ő válik a legügyesebbé, de jutalma az lesz, hogy ő ölhet meg egy sárkányt az egész falu szeme láttára. Micsoda jutalom ez egy sárkánylovasnak, nem igaz? Nem szeretnék sokkal többet elárulni a történetről, mert akkor már nem lesz érdemes elmenni a moziba, holott nagyon is javaslom mindenkinek. Aki nem talál kedvére való hollywoodi szuperprodukciót, az inkább menjen, és szórakozzon jól egy kedves kis mesén.

A grafikai, technikai megoldások kifejezetten tetszettek. Mivel 3D-ben láttam a filmet, ezért elmondhatom, hogy igen, voltak bizonyos jelenetek, amik kihasználták végre a 3D adta lehetőségeket. Én leginkább ezt hiányolom a legtöbb 3D-s produkciónál. (Még az Avaratnál is, mert bár szépnek szép volt, de a 3D-t nem használta ki!) Repültünk mi  is együtt Fogatlannal, és végre tényleg hullámvasúton lehettünk általa. Egyébként, maguk a sárkányok kicsit "bugyutára" vannak véve, de nem véletlenül! Ez koncepció, hogy érezzük mi is, hogy valójába ezek az állatok egyáltalán nem félelmetesek, inkább csak színes pikkelyekkel és nagy fogakkal rendelkező "plüssmacik". Nem is értjük, miért akarják őket bántani. Van nekünk nagydarab-mosolygós, kétfejű-rafinált, tűzbeboruló-sokfogas sárkányunk, és mind külön személyiséggel rendelkezik. Egyedül a főszereplő sárkányunk az, aki kinézetre is "komolyanvehető", már amikor nem bandzsít ránk mérhetetlenül aranyosan.

A személyiséggel rendelkező sárkányok hamar megtalálják társaikat Hablaty kortársai körében, és a film vége felé minden értelmét nyeri, ráébredünk mennyire kerek történettel van dolgunk. Van eleje, közepe és nyilvánvalóan vége is, ami azért (mese lévén mégiscsak happy end) tartogat meglepetéseket. A bolondos nevekkel rendelkező szereplőinknek természetesen most is hírességek adták hangjukat, többek között Gerald Butler (Pléhpofa), America Ferrara (Astrid), Craig Ferguson (Bélhangos) valamint Jonah Hill (Takonypóc). Természetesen a magyar hangokról sem feledkezhetünk meg, így Hamvas Dani mellett  meg kell említeni Rosta Sándort (Pléhpofa), Csifó Dorinát (Astrid) és Besenczi Árpádot (Bélhangos).
10/8

Külön meg kell említenem a mese zenei anyagát, ami valódi csemege egy filmzenekedvelő számára. John Powell kitett magáért, egy erőteljes főtémára épülő, vikinghangzással megfűszerezett, ötletes zenei anyagot hozott össze. Mindenkinek ajánlom meghallgatásra!

how to train your dragon john powell mp3 | lyrics
free music downloads | music videos | pictures

 

Azért, beteszek még egy magyar nyelvű előzetest is, hogy meglássátok miről is írtam eddig! Önmagáért beszél! :D

A bejegyzés trackback címe:

https://molnaremese.blog.hu/api/trackback/id/tr792021903

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása