Top10 - Sportfilmek

Címkék: top10

2010.07.17. 16:00

Mivel véget ért a nagy Football VB láz, gondoltam, ne maradjunk sport nélkül és, mint az köztudott, vannak nagyon remek kis filmek, amik különböző sportágak megkedveltetésére, bemutatására szolgálnak, valamint kiváló kikapcsolódást nyújthatnak az arra vevő közönség számára. Kis családom lelkes segítségét kértem, hogy összeállítsam eme listát, és bár be kell vallanom, rengeteg kompromisszummal járt, de végül megszületett a végső rangsor. Előfordulhat, hogy vannak viszont olyan filmek, amik gyarapíthatnák még ezt a top10-et, de lehet, hogy nem láttam őket, nem tudok a létezésükről, így aztán ide csak azok kerültek fel, (mert persze a gagyi, haszontalan műveknek esélyük sincs nálam) amik valamiért közel állnak a szívemhez, és amiket, ha megnéz az ember, nem érzi azt, hogy elpocsékolt 2 órát az életéből. Fontos szempont ez is, és higgyétek el, nagyon nehéz ám egy valamire való, tisztességes top10 listát összeállítani, miközben annyi film létezik, mint csillag az égen! Na de ne is szaporítsuk a szót, csapjunk a lovak közé!

+1: Make It or Break It

Ez a sorozat csak azért kaparinthatta meg a kitüntetett +1-es kategóriát, mert sajnálatos módon nem volt időm, energiám megnézni a Friday Night Lights-ot (ami egyébként egy amerikai focis sorozat). Ebben az esetben viszont egy olyan sorozatot választottam, ami a sport egy elég fontos pozitívumát emeli ki, mégpedig a küzdést. A sosem adom fel az álmom, és megteszek bármit a győzelemért elv pedig kiválóan működik egy valamire való tornásznál. Mi sem lehet veszedelmesebb, mint a saját testünket feltenni tétnek, és rábízni magunkat még akkor is, amikor már azt hisszük nincs tovább, nem bírjuk. A fájdalom megtűrése, a tehetség kiaknázása és mindenek felett a kitartás az, ami fontos ha az ember olimpiai sportoló szeretne, sőt, ez esetben akar lenni.
Ez a sorozat egy igazi tini széria, összecsatolhatnám a Tuti gimivel vagy éppen a Dawson és a haverokkal, és csak azért nem teszem, mert azért azok mégiscsak másról szólnak és másképpen. Itt egy szertorna csapat életébe csöppenünk bele, ahol a cél az olimpia, és ennek van minden alárendelve: a család, a szerelem, barátok. Így aztán, míg bepillantást nyerhetünk, hogy mennyire nehéz is a sorsa egy valódi tornásznak, addig akaratlanul is szembe találjuk magunkat a minden tini sorozatot körbelengő kapcsolatok, barátságok, szerelmek és árulások témakörével. Csak azért szeretem ezt a szériát, mert jó példa lehet a mai fiatalok számára, hogy küzdeni, nem feladni, harcolni kell az életben, hogy valamit elérjünk. És ha mindezt megtesszük, olyan dolgokra lehetünk képesek, amiket magunk sem hittünk volna. A sport többek között kitartásra, önismeretre és csapatban való együttműködésre tanít. Ezt, az iskolapadban csak nehezen sajátíthatjuk el!
 

10. Csontdaráló (The Longest Yard)


Ez a film azért kaparintotta meg az egyébként elég előkelő 10. helyezést, mert eredetileg nem került volna fel egyáltalán a listámba. Később azonban kiderült, hogy nem csak a nővérem, de sokan mások is úgy gondolják, hogy nemhogy helye van egy valamire való top10 es sport filmek listán, de elég magas helyezést is érdemel. Adam Sandler filmjei ritkán igazán jók ( bár aki szereti az ordas baromságokat, az valószínűleg most bőszen ingatja a fejét, de tisztelet a kivételnek, azért akadnak kellemes meglepetések a humor két lábon járó megtestesülését képviselő színész filmes palettáján). 
A történet már önmagában poéndíjas, hiszen a börtöntöltelékek mérik össze erejüket a őrökkel szemben az amerikai foci kellemesen acélos talaján. Az egykori hatalmas amerikai foci sztárjátékosa, a túlzott jóléttől unottan kerül dutyiba, ahol megpróbálja ráncba szedni nem csak a rabok játéktudását, de saját életét is. A végső győzelem viszont mindenki számára egyértelmű, bár kimondatlan marad: aki nyer, azé az uralom! A szedett-vedett rab csapat és a kőkemény őrök alkotta válogatott egymás elleni küzdelme nem csak a börtönigazgatót, de a médiát is maga mögé állítva teremt rendet egy kaotikus minitársadalomban. Poénokban gazdag, kellemes kikapcsolódás lehet a film, egy egész család számára!

9. Rocky

Ez esetben én, a leges legelső részre gondolok, az 1976-os, eredeti Rocky-ra. Igazi klasszikussal állunk szemben, nem lehet nem helyet adni ennek a filmnek a listán. A forgatókönyvet az a Sylvester Stallone írta, aki ennek a főszerepnek köszönheti, hogy neve felkerült a hollywoodi színészek közé. A film sikerei magukért beszélnek, 1977-ben 10 Oscar-jelölést is kapott, amiből hármat (legjobb film, legjobb rendező, legjobb vágás) haza is vitt. Az alacsony költségvetésű, John G. Avildsen által rendezett film egy igazi amerikai sikertörténet, ugyanakkor egy valódi fejlődéstörténet is.
A Rockyban egy egyszerű, valamikori bokszoló feltámadásával találkozhatunk, aki belekapaszkodva a régi sikerekbe próbál még egyszer utoljára bizonyítani, leginkább magának, és kiáll a világbajnok ellen egy igazán küzdelmes és hosszú bokszmérkőzésen. Természetesen egy románcot is kapunk, és a végén, bár nem győzi le  Apollot, a világbajnokot, mégis happy end-el fejeződik be, hiszen a kitartás itt is meghozza a gyümölcsét: talpon tudott maradni, legyőzte saját magát! A Rocky-ból azóta több rész is készült, (Rocky II - 1979, Rocky III - 1982, Rocky IV - 1985, Rocky V - 1990, Rocky Balboa - 2006) de az eredeti alkotás sikereit egyik sem tudta megközelíteni. Alapfilm a sportfilmek között, mondhatni kötelező!

8. Carter edző (Coach Carter)

Szeretem a valóságon alapuló történeteket, mert van bennük egyfajta feszültség. Ott motoszkál bennem végig, hogy "és ez valóban megtörtént", ami sokkal értékesebbé és izgalmasabbá tesz egy filmet. Ilyen volt számomra a Carter edző is. A nővérem szerette volna mindenáron megnézni a filmet, még nagyon régen (na jó, a film 2005-ben készült, szóval az a nagyon régen az 5 éve), engem valahogy nem vonzott a kosárlabdás téma. Aztán megtudtam, hogy igaz történet, és bár ezt nem mondtam, ezért néztem meg a filmet. Nem bántam meg!
A richmondi kosárlabdacsapat állandó sikerei folytán a játékosok mással sincsenek elfoglalva, minthogy bandázzanak, nőzzenek, hiszen a kosárlabda által megvan minden sikerélményük, sőt, még tán a jövőjük is egyenes úton halad. Igen ám, de akkor kapnak egy olyan edzőt, aki felhívja arra a figyelmüket, hogy a tanulmányi átlag is számít, nem csak a kosárpályán nyújtott teljesítmény. Így aztán lelakatolja a tornatermet és addig ki sem nyitja, míg a játékosok nem javítanak a jegyeiken. Érdekes témát feszeget a film, mert bár ezt nem mondjuk már olyan nyíltan ki, de azért még benne él az emberekben, hogy a sportolók buták! Mi sem bizonyítja ezt jobban, mint az az elterjedt szófordulat, hogy "hülye focista". Szerintem érdemes megnézni a filmet, Samuel L. Jackson, Harry Escott, Robert Richard és még Channing Tatum is szerepel benne!

7. Bagger Vance legendája (The Legend of Bagger Vance)

Igazi hollywoodi film! Mégis van benne valami báj, valami egyszerűség, egyfajta alázat. Valószínű, hogy a történet miatt érzem ezt, ugyanis ez egy valódi szerelmes hőseposz. Mit is várunk egy Robert Redford által rendezett filmtől?!  A maga egyszerűségével beszél a talpra állásról, a küzdelemről, a szerelemről és nem utolsó sorban a golfról! A golfos filmek között ez az egyik legromantikusabb, legszerethetőbb film. És akkor még a szereposztásról nem is beszéltem. Will Smith, Matt Damon és Chalrize Theron kiváló alakítása által még inkább szerethető.
A történet nem tartogat túl sok meglepetést. Egy hajdanán sikeres, híres golfjátékos a háborúból visszatérve nem találja a helyét, züllött életet él. Egykori barátnője gazdag családból származik és hogy mentse a vagyont, meghirdet egy golfbajnokságot. Hősünk ekkor újból ütőt ragad és Bagger Vance segítségével felfedezi újra a valódi golfot, a küzdelmet és a szerelmet is. Kedves kis film a golfról és arról, miképpen segíthet a sport abban, hogy megtaláljuk saját magunkat, hogy megismerjük a bennünk szunnyadó tehetséget.

6. Millió dolláros Baby (Million Dollar Baby)

Clint Eastwood neve szinte egyenesen arányos a minőségi, értékes munkákkal. Nem adott még ki a kezei közül egyetlen silány darabot sem, és a színészi pályájáról még nem is beszéltem! Igazi ikon, ha Meryl Streep mellé férfit kéne választanom a filmes körökből, szinte egyértelműen Clint Eastwood-ot mondanám (és természetesen elnézést kérnék Al Pacino-tól, Robert De Niro-tól, Anthony Hopkinstól, Sean Penn-től és társaiktól)!
Egy bokszolós film már felkerült a listámra, ám ez esetben egy női bokszolóval állunk szemben. Hilary Swank már bizonyított, hogy elbír egy férfiasabb szereppel (a Fiúk nem sírnak-ban egyszerűen fantasztikusat alakít), és itt sem csalódhatunk benne. Talán nem véletlen, hogy 2005-ben elnyerte a Golden Globe díjat és a Oscart is egymás után. A film több díjat is bezsebelt abban az évben. A Golden Globe-on a női főszereplő mellett a legjobb rendező díját is elnyerte, Clint Eastwood így aztán már szinte meg sem lepődött mikor az Oscar-t is hazavihette. De Oscar-díjjal jutalmazták Morgan Freeman-t is és a film is hazavihette az aranyszobrocskát. Azt hiszem  ezek után nincs is szükség arra, hogy elmondjam miért is jó ez a film! Meg kell nézni!
A film itt sem szól másról, mint a küzdelemről, az akaraterőről. Megjelenik viszont egy nagyon erős edző-tanítvány, mondhatni egy apa-lánya viszony is, ami felteszi a koronát a film tetejére. Lányoknak külön ajánlom!

5. Régi idők focija

Így, a lista közepére becsempésztem egy igazi magyar csemegét! A kötelező filmek megnézése során az ehhez hasonló darabok dobták fel a napjaimat. Igazából nem lehet nem szeretni, ezt az egyszerű, de nagyszerű burleszk-pantomim filmet. Garas Dezső meg aztán egyszerűen felejthetetlen. De van itt fiatal Kern Andrástól kezdve, Major Tamáson át Esztergályos Ceciliáig, Márkus László és Verebes István is!
"Kell egy csapat!" Szinte a magyar identitás része ez a szállóige, nincs is magyar ember aki ne ismerné ezt a mondatot, ha a magyar fociról van szó!
A Csabagyöngye SC első ligába való felkerülésének története a húszas évek filmes eszköztárának segítségével kalauzol el bennünket a budapesti foci világába. Minarik Ede mosodás, szenvedélye a foci, így aztán mindent feláldoz kedvenc csapatáért. A magyar klasszikus, hazai kultfilm, mondhatni a magyar filmtörténet egyik legkiválóbb darabja Sándor Pál keze alól került ki, és még a mai napig mosolyt varázsol minden néző arcára. Kötelező film!

4. Ütős játék (The Greatest Game ever playd)

Éppen hogy csak lecsúszott a dobogóról, pedig be kell vallanom ez az egyik kedvenc filmem. Nem csak azért mert az én hőn szeretett Shia LaBeouf-öm is játszik benne, hanem mert valamiért szeretem a hangulatát. Szerintem vannak megmagyarázhatatlan dolgok, vagy legalábbis olyanok, amikért kár a szót fecsérelni. Ilyen az én vonzalmam ezen film iránt. Egyszerűen magával ragad az egyszerűsége, és azért nem utolsó sorban Shia tekintete.
Egy újabb golfos filmről van szó, ami 1893-ba röpít minket vissza. Egy munkás családból származó fiatal fiú, Francis Quimet történetét meséli el azt, hogyan vált a golf szerelmesévé és hogyan bizonyította magának és a világnak, hogy nem csak az elit osztály képes csodálatos dolgokra. A színészek alakítása és a történet egyszerűsége adja meg a kellő fűszerezést ahhoz, hogy bárki belekostólhasson az amatőr golf világába egy hatalmas lélekkel és alázattal rendelkező ifjú segítségével. Minden adott tehát egy kellemes délutáni kikapcsolódáshoz. Szerintem mindenképp megéri legalább egyszer megnézni a filmet!

3. A legyőzhetetlen (Invictus)

Próbáltam azért minél több sporágat képviseltetni a listában, de azért be kell vallanom nem volt egyszerű a dolgom, ugyanis a jó sportfilmek zöme mind kosárlabdáról, amerikai fociról vagy golfról szólnak. Érdekes! Fontos tényezőként tekintettem arra is, hogy konkrétan a sporté legyen a fő hangsúly, így aztán a Forrest Gump, bár fut benne rendesen, sőt ping-pongozik is, mégsem tekinthető sportfilmenk. Így zártam ki a The Blind Side-ot is, amiért Sandra Bullock kapott idén Oscar-díjat. (Pedig a film jó!) Az Invictus ellenben belefért még a megszabott keretbe és ezzel meg is szerezte az előkelő bronzérmes helyet. Hódolva a Dél-afrikai foci vb előtt, Nelson Mandela  és a rögbisek  belopták magukat a közönség szívébe. Természetesen nem ok nélkül! Nem is mondom, hogy megint a zseniális Clint Eastwood-al van dolgunk, aki kiváló rendezésével Matt Damon-t és Morgen Freeman-t állítva a főbb szerepekbe, egy minden értelemben vett színes, politikával átitaott sikertörténetet festett a vászonra.
Nelson Mandela húsz évett töltött börtönben, és mikor kiszabadulása után megválasztják a Dél-afrikai Köztársaság elnökének, eddig ismeretlennek ható lépéshez nyúl: a sport által kívánja egyesíteni népét. Ilyen lélekemelő szerephez  eddig, egyik felsorot filmben sem jutott a sport, és hogy ez ráadásul a kevésbé ismert (itthon) rögbihez is kapcsolódik, az külön érdem. Mandela ugyanis arra kéri a népszerűségenk nem igazán örvendő Dél-afrikai rögbiválogatottat, hogy nyerjék meg a hazának a világbajnokságot. Eközben az elnök testörségében is harc dúl a színesek és fehérek között, ami külön "egzotikuma" a filmnek. Szerintem remek alkotás, nem csoda a sok Golden Globe és Oscar jelölés! Nem csak legyőzhetetlen a film, de kihagyhatatlan is!

2. Dühöngő Bika (Raging Bull)

Martin Scorseese klasszikusa 1980-ban az évtized filmje volt a kritikusok szerint. Felsorolni se tudom mennyi jelölést kapott a film, de ami biztos, hogy Robert De Niro nem hiába hízott húsz kilót a szerep miatt, hiszen Goldel Globe-ot és Oscart is átvehetett alakításáért. Az eredetileg fekete-fehér életrjazi film Jake La Motta történetét meséli el. A középsúlyú  bokszbajnok 1948-tól egészen 1951-ig megtartotta a címét és brutális harcmodora miatt kapta a Dühöngő Bika nevet. 
A film által mi is a ringeben érezzük magunkat, és a rendező-színész páros eme kiváló végterméke egy olyan alkotás lett, ami nem pusztán kultfilm, de mondhatni egy Keresztapával felérő értékű műremek. Aki filmkedvelő és még nem látta, az akkor szégyenkezve kullogjon el a legközelebbi videótékába, vagy isten ments, töltse le magának, de azonnal nézze meg. Ugyanis ezt a filmet nem látni olyan, mint azt hinni a Delorinról, hogy egy koktél, vagy a Kings of Leonról, hogy egy sorozat(:P)! Nem is mondok többet! Irány a képernyő!

1. Emlékezz a Titánokra (Remember the Titans)

Aki ismer, annak ez a végeredmény nem éppen meglepő. Az Emlékezz a Titánokra egy olyan erejű történet, ami minden valamire való embert a vonzásköréba csábít, úgy, hogy aztán nem tudunk tőle szabadulni.  Az amerikai focis filmek koronázatlan királyáról beszélek, ami a kűzdelmen kívül olyan emberi értékeket mutat be, olyan lélekerőről tanuskodik, hogy magunk is csak pislogni tudunk. A feketék és fehérek ellentétéről szóló film valójában egy lecke az amerikaiak számára: nem a külső számít, hanem a mögötte rejlő ember!
Egy kiváló football edző (Denzel Washington) azt a nehéz feladatot kapja, hogy faragjon egy csapatot fekete és fehér srácokból, mindezt 1971-ben, Virginiában. Nem könnyű a dolga, de végül kellő elszántsággal, határozottsággal és főképpen emberséggel egy olyan közösséget kovácsol, akik nem csak a football pályán, de azon kívül is egymás valódi bajtársaivá válnak. A filmben megvan minden, ami egy jó sportfilmhez kell: egy kitűnő történet,  fantsztikus színészi gárda, ízléses humor, dráma és persze football. Aki eddig látta, mind a kedvencek közé sorolja. Nem lehet nem kedvenc!


 


 

A bejegyzés trackback címe:

https://molnaremese.blog.hu/api/trackback/id/tr262124518

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

chegue 2013.03.26. 00:01:05

A listából szerintem a Remény bajnoka című film nagyon hiányzik.Remélem csak azért mert nem láttad :)

Sanya91 2013.03.26. 00:01:08

Hiányolom innen a csoda a jégent, ami szinten igaz történet és egy kicsit a minden héten háborút. Az utóbbit talán annyira nem is, de az előbbit mindenképpen!
süti beállítások módosítása