Eredet - Nolan, a gondolatzsonglőr

Címkék: kritika

2010.07.26. 11:37

Elég régóta vártam már a filmet, mivel az előzetes, illetve a szóbeli "pletykák" jócskán megelőzték Christopher Nolan új szuperprodukcióját. Csak találgatni lehetett, hogy miről is fog igazán szólni, hogy miért hanyagolta a sokak által várva várt Batman folytatást. És akkor megérkezett az Inception, egy minden ízében váratlan, páratlan mozi. Nolan most sem hazuttolta meg magát, hiszen egy olyan alkotással gyarapította filmes palettáját, ami méltón illeszkedik bele a repertoárjába. A Memento utáni sikereket sikerekre halmozva Nolan meg sem állt addig, míg ki nem vívta a szakma és a közönség elismerését. A Sötét lovaggal megmutatta, hogy van számára hely hollywood szívében. 
Korunk egyik legsikeresebb rendezőjének van vér a pucájában, hiszen egy hatalmas sikerfilm után nemhogy meghúzta magát, de egy még grandiózusabb, még hihetetlenebb alkotásba vágta a fejszéjét. Természetesen nem véletlenül, hiszen az Eredet forgatókönyvén már nagyon régóta dolgozott, de csak most ért el a sikeresség ama szintjére (?), hogy egy ízig-vérig saját termésből dolgozhasson. A forgatókönyv, a rendezés és a produceri munkák általi kihívás nem tántorította el, sőt még inkább arra sarkalta, hogy egy minőségi, élvezhető mozival ajándékozza meg közönségét. Nem beszélve a színészi gárdáról, ahol kiemelt szerepet kapott a bámulatos képeségekkel rendelkező Leonardo Di Caprio, mivel már a kezdetek kezdetén neki szánták a főszerepet. Itt a bizonyíték, hogy elég egyetlen jó gondolat, egy eredeti ötlet, és akkor nincs szükség a 3D-s hatásokra, a nézők manipulációjára, hiszen a jól bevált "régi" technika segítségével is lehet kimagaslóan remek filmet készíteni. Ilyen az, ha valaki tehetséges!

Mielőtt darabokra szedném a filmet szeretnék elkalandozni kissé Christopher Nolan munkásságának erdejében, mert érdemes. Nem sok filmet tett eddig még le az asztalra az 1970. július 30-án született angol rendező, de annál inkább minőséget. 1998-ban találkozhattunk a nevével elöször a Following című angol krimi során. Ez után 2000-ben jelentkezett a Memento-val, ami meghozta számára az első sikereket, hiszen 2002-ben Oscar-díjra jelölték a legjobb eredeti forgatókönyv kategóriában. Ugyan ebben az évben készítette el Al Pacino és Robin Williams főszereplésével az Álmatlanság című akcióthrillert, majd 2005-ben a Batnam: Kezdődik-et, ami feltette a pontot az íre, és már nem volt ember, aki ne ismerte volna a nevét. Úgy tünik a Batman szériákat előszeretettel szakítja félbe, hiszen 2006-ban a Tökéletes trükk-el varázsolta ámulatba a nagyérdeműt, hogy az után, mint egy megkoronázva előmenetelét, 2008-ban előrukkolhasson a Sötét lovaggal. Azt gondolnánk, hogy már nincs is igazán tovább, hogy elég nehéz űberelni eddigi filmjeit, de az Eredet igencsak rácáfol erre az állításra. Ezek után már alig várom a következő Batman-t, pedig sosem voltam egy igazi denevérember rajongó.

Eredet! Annyit tesz, mint valaminek a magja, a gyökere, a kiindulópontja. Fontos szerepet tölt be a film egészében ez a szó, nem véletlenül kapta ezt a címet. A történetet elmesélni, vagy inkább elmagyarázni elég bonyolult. Nagyvonalakban mégis kisérletet kell tennem rá, mert különben semmi más nem válik érthetővé.
Főhősünk Dom Cobb (Leonardo Di Caprio) a legjobb tolvaj, a legtehetségesebb szélhámos a szakmájában. Feladata az, hogy értékes információkat tulajdonítson el az emberek tudatából. Áldozatait mind álmukban lepi meg, ahol szinte minden megtalálható és elérhető. A nem egyszerű foglalkozást űző Cobb azomban új megbízást kap, és ezesetben nem ellponia kell egy gondolatot, hanem beültetni. A megbízó, Saito (Ken Watanabe) ugyanis egy multi cég fiatal tulajdonosát (Cillian Murphy) szeretné rávenni, hogy darabolja majd szét haldokló apjának cégét. Ehhez azonban kell egy döntő gondolat, egy elhatározás, amit nem másnak kell elültetnie a fejében, mint Cobb-nak és csapatának. Elkezdődik hát a lázas gondolkodás és előkészülés a nem mindennapi feladathoz. A film lényege és magja, mondhatnám az eredete ebben a folyamatban rejlik, hogy miképpen lehet egy gondolattal megváltoztatni egy ember elhatározását, sőt a személyiségét, valamint, hogy ezt hogyan lehet kivitelezni: álommanipulációval, újraalkotott álomdimenziókkal, valóságosnak ható álomterek létrehozásával, amihez szükség van egy építészre (Ellen Page), egy vegyészre (Dileep Rao), illetve egy valódi szélhámosra is (Tom Hrady).  Bravúros ötlet! Igen ám, de mindeközben Cobb fejében egy külön harc dúl volt feleségével, Mal-el (Marion Cottilard), aki mindíg kész megakadályozni férjét a siker elérésében. Az ipari képmekés alvilágában egyre inkább elveszett Cobb-nak nincs más lehetősége, ha haza akar kerülni gyermekeihez, el kell végeznie a feladatot. Rengeteg minden van még a történet hátterében, de igazából ennél többet én nem fogok elárulni, ugyanis éppen azért lehet izgalmas és eredeti a film, mert nem tudjuk, hogy mi fog történni a következő pillanatban.

 Van egy eredeti, kiváló alapötlet, majd erre ráhúzva egy (?) zsánerklisé, és kész is a remekmű. Nolan esetében legalábbis mindenképpen, mert ehhez természetesen szükség van egy kiváló rendezőre, egy tehetséges színészgárdára és egy gördülékenyen együttdolgozó stábra. Mégis, úgy érzem az alapötletben, a forgatókönyvben van a kutya elásva, és az már csak egy szerencsés plussz, hogy nem egy tehetségtelen bénára lett rábízva mindennek a megvalósítása. Igazából , még mindig nem találok szavakat! Meg kell néznem még vagy háromszor a filmet, hogy felocsudjak kábulatomból, hogy érdemleges ténymegállapításokkal tudjak szolgálni.
Vannak, akik azt mondják, hogy mivel én már tanultam a filmekről, úgymond a "munkám" részévé vált a filmek elemzése, ezért nem tudok már úgy beülni egy moziba, hogy ne kezdjem el egyből darabokraszedni, kritizálni, megfejteni a filmet. Hát, itt az élő példa, hogy mégiscsak tudok, csak ahhoz egy jó film is kell! Nem egy közepes, egy elmegy, egyszer meg lehet nézni alkotás...nem! Egy minden szempontból jó film, amihez (hála istennek) mostanában már többször is szerencsém volt!
Az Eredetet mindenkinek csak ajánlani tudom, és akinek nem tetszett, az akkor ragadjon tollat, vagy klaviatúrát és ész érvekkel alátámasztva fejtse ki nekem, hogy mégis mi lehet a film buktatója. (Azon kívül, hogy végig koncentrálni kell, hogy el ne veszítsük a fonalat.) Ez a film, azt hiszem azok sorát fogja gyarapítani, amik helyet érdemelnek majd a polcomon.

10/10

 

A bejegyzés trackback címe:

https://molnaremese.blog.hu/api/trackback/id/tr452176866

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Eredet (Inception) 2010.11.03. 09:02:03

Alapsztori: Egy férfi, aki álmok útján próbál beférkőzni mások elméjébe, egy igen nehéz feladatot kap, hogy cserébe visszatérhessen a gyerekeihez. Húzónév: Christopher Nolan rendező / Leonardo DiCaprio, Ellen Page, Ken Watanabe, Cillian Murphy, Tom Ber...

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

mindennaprazene 2010.07.28. 18:03:55

A film buktatója pontosan a zsánerklisé. Baromi kiszámíthatóvá teszi. Persze, persze nem rossz, de pl. idáig nem merült fel senkiben az, hogy Dom-nak valami problémája van,úgy hogy nagyjából ezer álomban szerepelt már idáig. Ehhez kellett a lány, hogy elmagyarázza, hogy hélló, itt valami nem stimmel? Szerintem az ő karaktere pl tök felesleges volt. Mondjuk aki szerintem jó volt az az Eames karaktere. Nagyon nyálas film, attól függetlenül az alapötlet 10-es, sajnos nálam a megvalósítás 7.
süti beállítások módosítása