Robin Hood- A legenda kezdete

Címkék: kritika

2010.05.16. 13:39

FONTOS megjegyeznem, hogy ezentúl a velős filmes írásaimat egy másik cím alatt olvashatjátok:

www.filmdilemma.blog.hu

Ridley Scott és Russell Crowe legújabb közös produkciója, a Robin Hood egy olyan mozira sikeredett, ami után megnyalhatja mindenki, mind a tíz ujját. Be kell vallanom, nagyon féltem megnézni a filmet, mert nálam a Robin Hood az Kevin Costner és a gonosz uralkodó pedig Alan 'Piton' Rickman. Nem is értettem először, hogy mit akarnak még szerencsétlen csávó életéről lenyúzni, de aztán valahogy mégis rávettem magam, és egy merészebb pillanatomban megvettem a mozijegyet.
Szeretnék egy keveset beszélni a moziélményemről, ugyanis mikor besétáltam a terembe, hogy elfoglaljam a helyemet, feltűnt, hogy mellettem két idős hölgy ült. Olyan 60 és 80 közöttiek lehettek. Megfordult a fejemben, hogy megkérdezem tőlük, hogy tudják e, hogy feliratos filmre ültek be, de aztán valahogy visszafojtottam magamban ezt a kísértést. Nem ért véget a csodálkozásom, ugyanis feltűnt, milyen jókat nevetnek a Túl jó nő a csajom előzetesén (?). Mögöttem egy 16 év körüli, fiatal "párokból" álló kisebb csapat szórta a hangos poénjaikat (és a kukoricát a nyakamba), míg előttem egy 40-es pár bújt össze. Mondtam is magamban, hogy igen, a Robin Hood egy olyan történet, ami minden korosztály számára íncsiklandozó csemege lehet. Érdekes összhatás volt, azt biztos. A terem csordultig volt, legutóbb (a mozifanatikusok éjszakáját leszámítva) a Twilight-New Moon című filmen láttam ennyi embert.(Bár itt nem volt hangos ujjongás és tapsvihar Russell Crowe meztelen felső teste láttán :D Pedig, Robert "Edward" Pattinson nyugodtan kérhetne testépítési útmutatót az újdonsült Robintól).  Mindenesetre, azért izgatottan vártam a film kezdetét, és szerencsémre, végül nem rombolták le a Sherwoodi erdő hős lovagjának szívemben őrzött örök legendáját. Igaz ugyan, hogy egészen máshová helyezték a hangsúlyt - kevesebb romantika, több harc - mégis azt mondhatom, hogy összességében egy nagyon élvezetes, humorban sem gyengélkedő, acélos filmre sikeredett.

A film sikerének egyik fő titka, az a szereposztás. Az természetesen nem meglepő, hogy Ridley Scott Crowe-nak adja a főszerepet, de hogy (mint ahogy a Gladiátorban is tette) olyan zseniális színészekre ossza a mellékszerepeket, mint Max von Sydow, Mark Strong, William Hurt, Oscar Isaac, Kevin Duran, Matthew Macfadyen és sorolhatnám, az volt aztán csak a valóban remek húzás. Ez egy szuperprodukció egyik fő ismérve, természetesen a látványon túl.
Külön ki kell emelnem Cate Blanchettet, akinek egyébként is imádom mélyen csendülő hangszínét, és színészi játékát. Itt a Russell Crowe-val való "romantikusabb" jelenetei során, egyszerűen bravúros. Nem ez élete nagy alakítása, színészi pályafutásának csúcsa, ez egyértelmű, de mint karakter, imádtam. Sokkal jobban tetszett, mint az 1991-es Tolvajok fejedelmében szereplő Marion (Mary Elizabeth Mastrantonio). Az a jelenet, melyben először íncselkedik vele Robin, hogy kérje szépen, hogy tartson vele a hálólakosztályába, az a pár pillanat, az valamiért zseniális. Erre szerintem nem sok színésznő képes! (Pláne, hogy mostanában előszeretettel alkalmaznak modelleket színésznőkként, akik bár lehet, hogy jól mutatnak, de játszani, azt nem igazán tudnak!)

Akkor most jöjjön az, amiért lehet nem szeretni ezt a filmet. Mondanám, hogy akkor most felsorolom, de hál istennek annyira azért nem borzalmas ez a mű. Sőt! A történelmi hűségnek köszönhető talán, hogy kemény két és fél órás ez a Robin Hood, amiből nem hazudok, hogy másfél óra, csak kőkemény harcjelenet. Nem azt mondodm, kitűnő jelenetekről van szó (kicsit ugyan felidéződött bennem a Gladiátor), de azért néha már elkalandoztak alattuk a gondolataim. Sokkal kevesebb az a fajta humorban gazdag akció jelentet, ami az 1991-es Robin Hoodot jellemezte. Pontosan megtudom mondani hány darab olyan rész volt a filmben: egy! És igen, akkor most lehet mondani, hogy de ez a film még nem arról a korszakról szól. És tényleg nem! Ez a fajta kettősség, végig bennem volt, de lehet hogy csak azért, mert akaratlanul is a Kevin Costnereshez hasonlítottam. Elárulom egyébként, hogy nem lehet! A Russel Crowe által megformált Robin, sokkal inkább egy harcos vezető, mint rafinált tolvaj. (Egyenlőre ;) ) Ezért is ütköztem zsákutcába! Úgy tudnám még érzékeltetni, hogy Kevin Costner az a Jeremy Brett féle Sherlock Holmes, míg Russell Crowe az a Robert Downey Jr. féle. Mind a kettő kiváló, de egészen más karakter!

De akkor miről is szól ez a film? Tulajdonképpen választ kapunk arra, hogy miképpen vált Robert Longstride-ből Robin 'a nép segítője' Hood. Egészen más háttérből indulunk, mint a már sokszor emlegetett másik film, valamint itt nincs arab segítőtárs se, abszolute hiányzik Morgen Freeman karaktere. Tuck barát feltűnik (Mark Addy), Little John viszont már kezdettől "barátja" Robinnak.
Oroszlánszivű Richard meghal egy francia csata során, és Lord Robin Loxley feladata lenne, hogy a koronát biztonságban visszajuttassa Angliába. Igen ám, de a francia uralkodó a trónra kíván törni, és még mielőtt tudná, hogy a király már halott, az angol árulót, Godfreyt küldi el Richard királynak és csapatának megölésére. Innen indul a történet, és egészen odáig fajul, hogy Robin Longstride Loxley-nak adja ki magát, hogy a korona eljusson János herceghez, majd folytatva a színjátékot Notthingamen is segít. Végül leszámol a támadó francia hadsereggel, és mivel kivívja a bárók tiszteletét, a király, pusztán félelemből üldözöttnek nyilvánítja. Ezzel megszületik a legenda!

Amit még külön ki szeretnék emelni, az a film képi világa. Gyönyörűen fényképezett filmről van szó. A mélység-élesség játékával élő belassított részek szépek, és kellően indokoltak is. (Mikor a nyilakat lövik ki az íjból.) A plakát is visszaadja ezt a hangulatot, illetve az akció jelenetek kézi kamerás mozgalmassága hihetetlen élvezhetővé teszik a filmet. Mivel, úgyszólván szuperprodukcióról beszélünk, ez valahol elvárás is, tehát inkább az lenne szégyen, ha nem ilyen lenne. Nincs különösebb bravúr a moziban, ez egy lelkiismeretesen, gondosan megcsinált házi feladat.
10/7

A alább elhelyezett videó segítségével a film soundtrack válogatását kívánom bemutatni. A zeneszerző Marc Streitenfeld (Hazugságok hálójában, /Gladiátor, Hannibál, Utolsó szamuráj, Mennyei királyság/ stb), aki már nem először segédkezik Ridley Scottnak. Hallgassátok!



 

A bejegyzés trackback címe:

https://molnaremese.blog.hu/api/trackback/id/tr992007125

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Robin Hood 2010.09.15. 09:16:04

Alapsztori: Robin és bajtársai rendet akarnak vágni Nottinghamben, aminek az lesz a vége, hogy még a király ellen is felkelnek.Húzónév: Ridley Scott rendező / Russell Crowe, Cate Blanchett, Max von Sydow, William HurtMűfaj: kalandTrailer ittAmire számí...

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Monty H. 2010.05.31. 22:49:37

Nekem is nagyjából hasonló a véleményem a filmről, lásd saját írásomat:
monty.blog.hu/2010/05/29/film_robin_hood

Egyébként kicsit eltévedtél a zeneszerzőnél. Ő nem komponált a Gladiátornál, ott csak "music editor" volt, hiszen azt Hans Zimmer szerezte. A hazugságok hálója és a Robin Hood az, aminek a zenéjét már valóban ő hozta össze.
www.imdb.com/name/nm0834199/
süti beállítások módosítása