Skins - Brit fiatalság

Címkék: sorozat

2010.05.24. 15:30

A Skins című angol sorozat, bár vetítették a magyar tévécsatornák (Cool) mégis leginkább egy közösségi megosztó portálon (YouTube) terjedt el hazánkban. Az eredeti nyelven és magyar felirattal, illetve a szinkronizált változatban is megtalálható "tinisorozat" teljes mértékben megdönti az eddig ismert fiatalokról szóló szériák rendszerét. A polgárpukkasztás, a züllöttség, a drog és a szex az, amiről szól, de valójában annyira mostani, annyira megragadja a ma létező problémák gyökerét, hogy az már néhol egyszerűen rémisztő. A BAFTA díjas sorozatot  2007 óta vetítik Angliában, és akkora sikernek örved, hogy a négy évad lefutása után is még várható a folytatás. Az első két évad még könnyed stílusú, kedves szereplőkkel kalauzol el minket egy furcsa, brit alvilágba, míg a harmadik és negyedik évad (már teljesen új szereplőgárdával) egyenesen beletaszít minket. Mégis lehet szeretni, vagy talán a szeretni nem igazán jó szó, inkább azt mondanám, lehet benne alámerülni. Magával ránt, mert annyira kegyetlenül őszinte, mégis fiatalosan "bohókás", hogy szinte teljesen elhisszük, hogy abban a világban egy Dawson és egy Joye már rég lúzer lenne, valamint mi magunk is piskóták vagyunk már a tizenévesek eme lázadó világában. A négy évadot megélő sorozat egyértelműen két felé osztható, és a két-két évad egészen más stílusú. Én, jobban kedvelem a későbbi epizódokat (és szereplőket is), mert ott már nincs komolytalanság, nincs gyermeki ártatlanság, csak a kőkemény valóság: az élet.

Az első két évadban még a szerencsétlen fiú és a menő srác barátsága, illetve csajozási vágyaik vannak a középpontban. Társaik egytől egyben kiegészitik őket, van egy indiai hős szerelmesünk Anwal (Dev Patel), aki a vallásgyakorlás közepette  inkább az ivászat és csajozás gyakorlatát sajátítja el, egy anyátlan-apátlan gyógyszerfüggőnk Chirs (Joe Dempsie), egy meleg, táncos srácunk Max (Mitch Hewer) és persze a szerencsétlen lúzerünk Sid (Mike Bailey) és a szexi, csajozós fiúnk Tony (Nicholas Hoult). A lányok sem egyszerű esetek, mert hát ebben a sorozatban senki nem az! Természetesen itt is feltűnik a "jócsaj", minden srác álma Michelle (April Person), de van egy kissé bolond, anorexiás szöszink Cassie (Hannah Murray), és egy komoly, klarinétozó fekete bőrű hölgyeményünk Jal (Larissa Wilson) is. Ennek a fiatal társaságnak a mindennapjába pillanthatunk bele, ami néhol az Ameriaki pitét juttatja eszünkbe. A fiatalok ámokfutása természetesen nem marad büntetlenül, mindenki megkapja a maga büntetését és jutalmát. A manapság oly népszerű, mégis kényes témák ennyire nyílt és őszinte bemutatása nem volt jellemző a műfajra, de ebben az, inkább ifjúsági drámának  nevezhető szériában teljes mértékeben megtalálható. Valószínűleg ebben rejlik sikeressége is.

A harmadik és negyedik évad már egészen más jellegű, sokkal durvább, keményebb és drámaibb. A szereplőink itt már nem "Fincsit és Jimbót" kívánják leutánozni, ők már sokkal inkább egy elveszett nemzedék tagjai, semmint bohókás lázadók. Ez már tényleg kőkemény ifjúsági dráma, tele szerelmi csalódásokkal, depresszióval és meg nem értettséggel. Mondhatnám, hogy sok mindenben pontosan az előző évadok ellenpólusa, de akkor nem mondanék igazat. Sajátosan brit és mégis megtalálható benne a minden tinisorozatot bekebelező közhelyes szerelmi háromszög és társai. Alapjaiban nem szól másról, mint amiket már ismerünk, nem maga a történet az, ami meglepő, hanem a történet elmesélésének módja. Nem tanítani, prédikálni kíván a széria, hanem bemutatni, elkalauzolni, szemléltetni. Nem azt mondja ki, mit nem szabad tenni, hanem megmutatja, mi az, és milyen az, ha megtörténik. Nem von le belőle következtetéseket, nem magyarázza meg, csak megismerteti velünk. Hihetetlenül hatásos! A legfurcsább pedig az, hogy az eddig mindig megfontolt felnőttek itt, a legkomikusabb, legkomolytalanabb figurák. Egy kifordított világ az, amit a Skins elénktár: mi lenne, ha a fiataloknak kéne vállalni az összes "felnőtt szerepet", míg azok, gyerekmódra bohóckodnának.

A szereplőgárda itt már sokkal erősebb, akárcsak a karakterek. Bár, itt is megtalálható a szerencsétlen, lúzer JJ (Ollie Barbieri), aki folytonosan varázstrükkökkel és  találós kérdésekkel szórakoztatja társait, de itt ő már egy okos, "inteligens" karakter, nem hagyja magát befolyásolni barátai által. Freddie (Luke Pasqualino) egy nagyon izgalmas srác, aki a meg nem értettség mögött magas érzelmi intelligenciával rendelkezik, csak azért válik "lázadóvá", mert nincs kivel megosztania érzéseit: a dühöt, a szenvedést, szerelmet. Az egyik legtipikusabb tini tulajdonságokkal rendelkezik, mégsem válik az unalmas frázisok emberévé. Cook (a kimagaslóan remek Jack O'Connell) a legdurvább módon rebellis, csak a lányok, a drog és a pia érdekli. Látszólag! Dühös lázadása mögött egy valódi kisfiú lakozik, aki semmi másra nem vágyik, csak arra, hogy szeressék. Ez a három fiú a valódi főszereplőnk, illetve szerelmük tárgya: Effy (Kaya Scodelairo), aki vagányul titokzatosnak, és szexisen lázadónak mutatja magát. Ő, egyébként az első két évad Tony-jának kishúga. Így kapcsolódik össze a négy évad. A további szereplők: egy ikerpár Emily (Kathryn Prescott) és Katie (Megan Precsott), ahol Emily leszbikus, Katie viszont férfifaló; Naomi (Lily Loveless), aki a legokosabb, legtörekvőbb lány a társaságban; Pandora, 'Panda' (Lisa Backwell) az ügeyletes "szőke lány"; valamint Thomas (Merveille Lukeba) az Afrikából érkező fekete srác, aki hajléktalanként kezdi, és később már az egész családját neki kell fenntartania.Nem mindennapi  társaság a Skins szereplőgárdája, ahogy maga a sorozat sem mindennapi. Minden rész egy-egy szereplőt jár körbe, így aztán az évadok végére teljes látképet kapunk a fiatalok életéről!
10/8

 

Mivel sajnos előzetest nem tudok betenni (le van tiltva ugyanis az összes), így egy kedves kis dallal szeretnék kedveskedni, ami a harmadik évad utolsó része alatt hallható. Kicsit belekóstolhatunk általa a Skins bánatának ízébe. Phosphorescent - Joe Tex, These Taming Blues. (Az együttes több dala is felcsendül a sorozat epizódjai alatt!)

phosphorescent taming blues mp3 | lyrics
free music downloads | music videos | pictures

A bejegyzés trackback címe:

https://molnaremese.blog.hu/api/trackback/id/tr1002027497

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása