Sokan sokfélét mondanak, érvelnek a film mellett és ellen. Vannak, akik szidják, mint a bokrot, mondván ez csak egy felturbózott akciómaszlag megspékelve jó sok "sztárral" illetve tűzerővel, és vannak, akik éltetik azért, mert felélesztett valami olyat, amiről már rég azt hittük, hogy elnyelte a digitális föld. Jó magam egyik táborát sem szaporítom, de ha helyet kellene választanom, akkor mindenképpen azok mellé sorakoznék fel, akiknek tetszett az Expendables. Talán azért, mert régimódi akció volt, talán mert szeretem Jason Statham-et, lehet azért, mert jó társasággal voltam (zömében lányok!), de lehet, hogy csak azért, mert jól volt felépítve, humora is volt és nem kellett rajta túl sokat gondolkodni.
Ha a filmkritikus szólna belőlem, valószínűleg fikáznám az ötletszegény forgatókönyvet, Stallone kiöregedett játékát, a tőmondatos "bölcsességek" fájdalmas erőltetettségét és a tesztoszterontúltengést. De mégse teszem, mert valahol mind ezek mellett egy olyan mozival találkoztam, ami alatt nemhogy szakadtam a nevetéstől, de egyszerűen jól éreztem magam. És az akciójelenetek igen ötletesek voltak, kidolgozottak, amiken nemhogy jókat derültem, de (na jó, az izgulni erős túlzás lenne) valamilyen mértékben elcsodálkoztam. Gondolok itt Jet Li-re, aki mindennek elmondható, csak izomagyú erőlegénynek nem, mégsem éreztem, hogy kilógna a sorból, sőt! Mindenkinek megvolt a maga szerepe, csak lehet, hogy épp nem a legmegfelelőbb. Beszéljünk a pozitívumokról, mert azokról eddig kevesebben mesélte. Ráérek a negatívumokkal, mert azt már úgy is mindenki tudja!

Kezdeném a beszólásokkal:"Nálam csak a fény gyorsabb!" Hihetetlen. Sly-nak szinte minden egyes filmben jut valami komoly beszólás, amely tömör és velős igazságokat fogalmaz meg. Hihetetlen, ahogy fapofával képes kiejteni egy ilyen mondatot a száját (na jó, valljuk be, mit képes nem fapofával mondani!). Mindenesetre nagyon mulatságos volt.
Figyelmeztetőlövés! "Hupsz, lecsúszott!" Egy ilyet nem szabad kihagyni! Tudjuk, hogy egy hasonló mondat egyszer úgyis el fog hangozni egy akciófilmben, de mégis, mikor meghalljuk, nem bírjuk ki, hogy legalább egy kicsit ne mosolyodjunk el rajta.
(Bruce Willis kérdezi Sly-t Swarcheneggerről)
-Ennek meg mi baja?
-Elnök akar lenni!

El sem hiszem, hogy beleírták ténylegesen ezt a szöveget a forgatókönyvbe! Bár, mivel Stallone keze munkája teljes mértékben, így már talán egy kicsit jobban érthető. De akkor is! Fájdalmas, nagyon!
"Because I'm smaller" Azt hiszem Jet Li komikus oldala igen meglepő és mulatságos. Mindenesetre az a tény, hogy elvállalta a szerepet elég sok humorérzékről ás jófejségről árulkodik. Szerintem az egyik legszenzációsabb párbeszéd az, amit Sly és Li zavarnak le a kocsiban arról, hogy miért is kell Li-nek több pénz. Mert kisebb!
Tudnék mér idézni "klasszikusokat" a filmből, de azt mindenképpen leszögezném, hogy a magyar szinkron jócskán rátesz egy jó nagy lapáttal! Érdemes megnézni eredeti nyelven is, mert egész más magyarul és angolul! De, mind a két esetben Buda-Pest az álnevük Stathamének!

Na jó, beszéljünk kicsit komolyabban is a filmről! Nem szeretném mind azt megismételni, amit minden más blog illetve filmes újság írt, ezért most kicsit elrugaszkodok a kritikusi énemtől, és úgy beszélek a filmről, mint egy ártatlan néző, aki betévedt a moziba. Apropó betévedés! Mikor a barátaimmal elfoglaltuk a helyünket a széles vászon előtt, egyszer csak egy apuka meg a 4-5 éves gyerekei hirtelen (nem sokkal a film kezdése előtt) felállították az egész sort, és átsétáltak rajtunk egy-egy fényesen csillogó 3D-s szemüveggel a kezükben. Mindenki furcsán nézett rájuk, de persze szólni senki nem mert nekik, hogy talán rossz terembe jöttek. Barátnőm buzdítására odamentem, hogy megnézzem a jegyeiket, és hát beigazolódni látszott az igazunk, ugyanis a Kis teknős Nagy kalandjára vettek jegyet. Hát csodálkoztak volna az első 10 percen belül, mikor szétlövi a néger hapsi felsőtestét egy figyelmeztetőlövéssel!

A szereplőkkel szinte nem is érdemes foglalkozni, hiszen minden egyes plakáton a "szupersztárok" neveivel találkozhatunk, és már csak a felsorolásuktól fejfájást kap az ember. Egyértelmű, hogy ezzel is a nézőket kívánták a moziba csalogatni, akarommondani, Sly-nak ez a remek marketingfogás (a sok egyéb között) jutott eszébe. Mondjuk a  filmbe fektetett tőke jócskán visszajött, így nem vethetjük a szemére, hogy nem ért a dologhoz. Lássuk be, már csak ezért is meg akartuk nézni, mert ennyi nehézfiú sorakozott fel benne. Mondjuk nem volt zavaró a sok tesztoszteron, sőt kifejezetten felüdítő látvány volt, hogy élő emberek is képesek még úgy kinézni, mint a digitális szuperhősök. Persze Jet Li kivétel, és azt is be kell látnunk, hogy Stallone is kezd már öregedni ( a gyorsasága futás közben mindenképp). Mégis becsülendő az a hév, az az akarat, amivel a film és annak szereplői rendelkeznek. És akkor még a Dexter című sorozatból jól ismert Angel Batista (David Zayas) is feltűnik egy kegyetlen tábornok szerepében. Főnyeremény! Természetesen nem lehet elmenni a nagy hármas (Bruce-Stallone-Swarchenegger) triója mellett, ami majdnem kimaradt a filmből, de végül mégis ráértek és egy délután alatt leforgatták azt a bizonyos (egyébként nagyon mókás) jelenetet.

Mit is mondhatnék még, nekem tetszett a film! Az akciójelenetek kidolgozottak, precízek voltak, sőt néhol kifejezetten mókásak is, és az a tudat, hogy mind ezt valóban megcsinálták, talán még többet adott a dologhoz. Természetesen nem ez lesz életem filmje, de mindenképpen egy szórakoztató akciómoziról van szó. A történet bárgyúságát leszámítva egy elég tömör filmről van szó, ahol nem csak a férfiak kemények, de a nők is! Itt mindenki erős fizikumú, és csak lélekben gyengék, törékenyek. Akárcsak a valódi hősök! Aki szeretne kikapcsolódni egy jó akciómozin, annak mindenképpen ajánlom. Klasszikus és feledhetetlen a maga módján!

10/5
 

A bejegyzés trackback címe:

https://molnaremese.blog.hu/api/trackback/id/tr982459541

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása