Top 10 Filmzenéim

Címkék: zene top10

2010.02.11. 18:38

Igen, arra a lehetetlen feladatra vállalkoztam, hogy kiválasztom a 10 kedvenc filmzenémet, amik között helyet kapnak a sorozatok is. De álljunk csak meg, ne ugorjunk ennyire előre.

Néhány szó erejéig szeretném rabolni mindenki idejét, mielőtt az idegörlő ranglistára térnék. Meg kell ugyanis említenem (a lelkem nem engedi, hogy elmenjek e fontos tényező mellett), hogy egy film esetében nagyon sok tényezőn múlik az, hogy mennyiben találjuk mi, a közönség, azt jónak, illetve kevésbé jónak. Természetesen ez a döntés szubjektív, mindenki mást és másképpen szeret, DE akkor is vannak "alapkövetelmények". Egy filmnek jó ha van története (természetesen nem egy filmet tudnék megemlíteni, ami történetnélküli, gondoljunk csak a Tiszta Film korszakára), jó ha vannak szereplői, akikkel azonosulni tudunk (ilyen, azért lássuk be, majdnem minden filmben van, még ha nem is az azonosulás cáljából, de valamilyen főszereplő mindíg akad), és kell egy hangulat (vagy ha jobban tetszik besorolás, téma, műfaj). Elég szűken tekintve, ha ezek megvannak már lehet filmet nézni, és filmet élvezni. DE, mint ahogy már utaltam is rá fentebb, ezek mindegyike nem kell hogy együttesen feltétlenül jelen legyen. És akkor a 100milló forintos kérdés: mi az, ami már a kezdetek óta a film kitartó csatlósa, elválaszthatatlan segítőtársa? Hát a zene! Néma film soha nem volt valójában (legalábbis így tanítják már az iskolában), hiszen azok alatt is mindíg felcsendült valamilyen élőzenei dallam. A film és a zene olyan, mint Bonnie és Klyde, mint Jekyll és Hyde, mint Donquhote és Sancho Panza,  mint Rómeo és Júlia. Örök párost alkotnak. És akkor el is érkeztem a mondanivalóm lényegéhez, miszerint nem szaband elmennünk a filmek zeneszerzői mellett, mert ők a modern kor Mozatjai! Nélkülük sokkal kevesebb lenne a filmművészet. Gondoljunk csak Nino Rota-ra és a Keresztapa filmzenéjére, vagy John Williams-re és a Csillagok háborúja  nyitózenéjére. Mennyivel kevesebb lenne mind a két (egyébként remek) film ezek nélkül a dallamaok nélkül. Lehet, hogy most kicsit elragadtattam magam, de sorry...ez mégiscsak az én blogom. :P
Elöször a zeneszerzőim toplistáját szerettem volna elkészíteni, de aztán rájöttem, hogy az talán kevesek számára lenne valóban érdekfeszítő, ellenben ha a filmek zenéit versenyeztetem meg, akkor automatikusan a zeneszerzők is a ringbe lépnek. De így, sajnos elkerülhetetlenné vált az, hogy egy zeneszerző több alkotása is helyet kapjon. No akkor lássuk!

Az alábbi lista a mai nap top 10-ét jelenti, fenntartom a jogot, hogy holnap ,vagy azután bármikor megváltoztatom a sorrendet, vagy esetleg új (eddig számomra fel nem fedezett) soundtrack-ekkel bővítem! Egyszer, egy filmes zeneszerző azt mondta, hogy akkor tudja hogy jó zenét készített, ha az önmagában is megállja a helyét, nem csak a filmmel együtt. Én is ezt vallom, csak a miheztartás végett!

+1. Howl's moving castle (A vándorló palota) - Joe Hisaishi

Joe Hisaishi szinte állandó társa Miyazaki mesternek, így a Chihironak is és a Vándolrló palotának is (csakhogy a két kedvencemet említsem) ő készítette el a varázslatos aláfestő zenéit. A választásom azért az utóbbira esett, mert hozzám valahogy közelebb áll ennek a mesének a (zenei) hangulata. Majd később kiderül, hogy veszettül romantikus vagyok, ha a zenéről van szó. (Valószinűleg itt kompenzálom a sok drámát, amit a filmek során magambaszívok). A +1 kategória azért ezé a remekműé, mert hát ez mégis csak egy mese :D Igazából nem tudok több indokot felhozni rá, de mindenképpen bele kellett passzíroznom a ranglistámba.
Egyszer a barátnőmmel (emlékszel Márti?) kiosztottuk ennek a zenei anyagnak a saját Oscar-díjunkat! Aki nem ismeri, hallgassa meg. Howl's moving castle theme by Joe Hisaishi. Kedvesség, és bájosság mind a film, mind a zene. Enjoy!

howls moving castle theme mp3 | lyrics
free music downloads | music videos | pictures

 

10. Atonement (Vágy és vezeklés) - Dario Marianelli

Az olasz származású zeneszerző 2008-ban Oscar-díjat vehetett át ezért a szerzeményéért, és bár jómagam a filmet nem igazán kedvelem, a zenéje mindenesetre kiváló. Mikor kijöttem a moziból, az első mondatom is az volt, hogy a film nem tetszett, de az írógépet, az időt és a feszültséget magában hordozó aláfestő zene az kiváló. Azóta is az egyik kedvencem. Ajánlom mindenkinek a (Main Theme-et természetesen) a Briony címen futó tracket. Egyébként a film rendezője Joe Wright, és Marianelli kítűnő és már-már elszakíthatatlan párosnak tűnnek.  A Büszkeség és balítélet után a Vágy és vezeklésben és most nemsokára a (nemrég DVD-n kiadott) The Soloist (Szólista) című filmben találkozhatunk a két névvel újra együtt.

atonement briony mp3 | lyrics
free music downloads | music videos | pictures

 
9. Sherlock Holmes - Hans Zimmer

Hans Zimmer neve sokunk számára csenghet ismerősen, hiszen  egy olyan zeneszerzőről van szó, aki olyan filmekhez komponált már, mint a Rain Man, az Oroszlánkirály, a Hannibal,  a Gladiátor, a Pearl Harbour, az Utolsó szamuráj vagy éppen a Karib tenger kalózai. A Sherlock Holmes a legutóbbi alkotásai közé tartozik és szerintem remekül vegyül benne a népi zene a modern hangzással, és akár ismerjük a filmet, (a szereplőket ki ne ismerné?) akár nem, a zene alapján egyértelmüvé válik mindenki számára hogy hol játszódik. London, Anglia. A cimbalom, a bendzsó és a hegedű együttesen egy igencsak furcsa hangzást eredményez. Sokak szerint nem illik ez a zene a gondolkodó, tudós, kissé őrült, akcióhőshöz, de akkor ezúton üzenem nekik, hogy a Guy Ritchie féle Sherlock Holmes ugyan olyan ősi, népi és modern figurára sikeredett, mint amilyen maga a zene. Nem a megszokott, de nem is feltétlenül rossz. Én mindenesetre azt javallom mindenkinek, aki teheti, hogy hallgassa csak meg ezt az albumot, mert önmagában is kegyetlenül jó. A filmről ugyan nem egészen ez a véleményem, de a zene az mindenképp csillagos ötös. De most őszintén, mi mást várhat az ember Hans Zimmertől? Ajánlom a nyitó számot a Discombobulate-et.

sherlock holmes discombobulate mp3 | lyrics
free music downloads | music videos | pictures

 

8. Blood Diamond (Véres Gyémánt) - James Newton Howard

Hálistennek (de azért némi lemondások árán) sikerült egy olyan listát készítenem, ahol a zeneszerzők java feltűnik. Így James Newton Howard is természetesen helyet kapott. Aki nem ismerné, annak csak annyit mondok hogy Vészhelyzet főcímdal, és akkor azt hiszem mindet elmondtam. Na jó, ez erős túlzás, de tény. Az uóbbi időkben a meséket megszerető composer (Atlantisz, Kincses sziget) M. Night Shyamalan "házi zeneszerzője" lett. A Véres Gyémát ugyan nem egy Shyamalan film (már hogy is lehetne?), de  ez az album mindenképpen egy remek, afrikai motívumokat felsorakoztató zenei csomag. Én, ha hallgatom, látom magam előtt az elefántokat, a zsiráfokat, a néger, gömbölyded nőket, látom Afrikát. És ugyanakkor, a másik póluson ott van a veszély, a rémület és a bánat. Aki ízelítőt szeretne abból, amiről az előbb beszéltem, az hallgassa meg az albumról a Did you Bury It? vagy a Crossing the Bridge című számot. Aki nem hallgatja meg, az úgysem érti. Szerintem zseniális. (És mellesleg a film is jó!)

blood diamond crossing the bridge mp3 | lyrics
free music downloads | music videos | pictures

 

7. Brokeback Mountain (Túl a barátságon) - Gustavo Santaolalla

Ebbe az albumba (és a filmbe is) egyből a moziból való kijövetelem után halálosan beleszerettem. Igazából nagyon nehéz bármit is mondanom, mert ezt tényleg hallani kell. Az igazi amerikai, kicsit ilyen westernes hangulat magávalragadó., elmélázó és hihetetlen, de valahogy természetközeli. Látom magam előtt a kék égen úszkáló bárányfelhőket, a havas hegycsúcsokat, a birkákat legelni, mindent.  Nem is kell többet mondanom, mintsem hogy 2006-ban Oscar-díjat kapott a legjobb eredeti zene kategóriában. Szerintem ez önmagáért beszél. Egyébként a zeneszerző többek között olyan filmekhez adta a zenei aláfestést, mint a 21 gramm, a Che Guevara: A motoros naplója, Kőkemény Minnesota vagy éppen a Bábel. Aki teheti hallgassa meg a The wings, a Riding Horses vagy Snow című tracket. Két jó színész, egy remek rendező, és egy kíváló zeneszerző munkája a Brokeback Mountain. Love it!

brokeback mountain mp3 | lyrics
free music downloads | music videos | pictures

 

6. Slumdog Millionaire (Gettó Milliomos) - A.R. Rahman

India egy varázslatos világ, főleg egy európainak. Hát még az európai fülnek! Hihetetlen férfi és női hangszínek, dallamvilág és összeségében egy egészen izgalmas zenei kultúra. Mindez megtalálható a Slumdog Millionaire albumon, természetesen kissé modernizált formában. Szerintem az elmúlt évek egyik legizgalmasabb zenei, film zenei albuma lett. Nem hiába zsebelt be tavaly több Oscar szobrocskát is. A soundtrack is legalább annyira lehengerlő, mint maga a film. Az O...Saya, a Latika's Theme, a Jai Ho (nem a pocsék Pussycat Dolls-os, lebutított amcsi verzió) mind önmagukért beszélnek. Aki szeretne egy kis indiát magaköré, az mindenképpen hallgassa meg ezt az albumot. Szerelem, varázslat,  gyermeki játékosság, bűnüldözés: India. Ennyivel tudnám jellemezni.

slumdog millionaire o saya mp3 | lyrics
free music downloads | music videos | pictures

 

5. Edward Scissorhands (Ollókezű Edward) - Danny Elfman

Danny Elfman szinte állandó zeneszerzője Tim Burtonnek, így aztán nem kell sokat magyarázkodnom. Tim Burton nálam mindig benne van a top akárhányban. Ezt meg kell nekem bocsátani, mert elfogultságom megmagyarázhatatlan. Na jó, azért ez az album igenis remek. Gyermekien gyönyörűre sikeredett, és Elfmant nem csak azért szeretem, mert Tim Burton mellé szegődött. Nem, ő igenis remek zeneszerző! Bizonyítja ezt a Good Will Hunting,  Született feleségek főtéma zenéje, a Wanted (amit nagyon sajnálok, de nem fért be a keretbe) és a Terminátor- Salvation is. Erről az albumról az Ice Dance-et, a Introducton-t, a Story Time-ot és az Etiquette Lesson-t ajánlom minden gyermeklelkű felnőttnek. Amilyen tragikusan kedves ez a film, olyan a zenéje is. Csengők, dobok, klarinétok, hegedűk és angyali hangok zenélő doboza. Hallgassátok!!!

edward scissorhands etiquette lessons mp3 | lyrics
free music downloads | music videos | pictures

 

4. The Painted Veil (Színes fátyol) - Alexadre Desplat

Elérkeztünk a kedvenc zeneszerzőmhöz. Igen, ki merem állítani, hogy Alexadre Deasplat a kedvenc zeneszerzőm. Eddig minden alkotása lenyűgözött, máramelyikkel találkoztam filmes ismereteim során. Természetesen rengeteg zeneszerző van még, akit imádok, de ő az, akinek ha meglátom a nevét egy film plakátján (legyen az akármilyen film) tuti biztos, hogy így, vagy úgy, de megnézem. Igen, én képes vagyok egy zeneszerző miatt is moziba menni. Olyan filmek mellett találkozhatunk az ő nevével, mint a Syriana, Casanova,  A királynő, Aranyiránytű, Largo Winch, Benjamin Button különös élete, Chéri, Julie & Julia stb... És igen, ezeket mind fejből tudom! A Színes fátyol az egyik legjobban sikerült műve szerintem, és igazam lehet, mert ugyebár 2007-ben átvehette érte a megérdemelt Golden Globe díjat. Teljes joggal mondhatom, hogy az egyik legkeresetteb filmes zeneszerző Hollywood-ban, holott ő maga francia származású. A Színes fátyol érzékien bús, melankólikusan szenvedélyes lett. Én, ha egy kis kellemes magányra vágyom, gyakran teszem fel azt az albumot. A Kitty's Theme, a Wahter Wheel és a River Waltz elfeledtet velem mindent. Nem vagyok zenei szakértő, így nehezen tudom néha szavakba önteni mind azt, amit ezek a számok jelentenek nekem, így csak azt tudom mondani, hogy egyszer ha egyedül vagyunk tegyük fel ezt a cd-t, csukjuk be a szemünket és csak hallgassuk (ez az összes többi albumra is érvényes). Majd az első szót, az első érzelmet, ami eszünkbe jut, társítsuk hozzá. Kíváncsi lennék, ki milyen eredményt érne el. Remek film, gyönyörű soundtrack.

the painted veil river waltz mp3 | lyrics
free music downloads | music videos | pictures

 

3. True Blood (Inni és élni hagyni) - Nathan Barr

Igen, ez a HBO-s, vámpíros sorozat zenéje! És igen, bármennyire is gagyi lett(főleg a második évad) ez a sorozat, a zenéje ettől még kíváló. Sőt, nem is kíváló, hanem kélyborzoló. Nem a betétdalokra gondolok, hanem a gitáros, hegedűs, zongorás aláfestásekre. Szerintem az első évad pontosan ennek a zenének (is) köszönheti a sikerét, mert sokkal, de sokkal kevesebb lenne nélküle. Hallgassuk csak meg a Bill and Sookie together című számot, és ha nem áll fel a karunkon a szőr, akkor nem is szeretjük igazán a filmzenéket. Komolyan mondom! A Love Theme, a Hairclip, a Bill's Entrance, a Bill's Lament mind idegborzolóak, akár felsorolhatnám az összes számot. És ne feledjük, vámpíros történetről van szó, így aztán végképp találó a zene. (Ha netalántán valaki nem nézné a sorozatot, de szívesen meghallgatná a soundtracket. Elárulom, fenn van még YouTube-on is.) Szerintem ez az album jobb mint a két évad összessen. Egyszerűen zseniális!

true blood love theme nathan barr mp3 | lyrics
free music downloads | music videos | pictures

 

2. Lust Caution (Ellenséges vágyak) - Alexadre Desplat

Igen, vétkeztem! Természetesen szándékosan hagytam ki a felsorolásból az imént ezt a filmet, mert hát erről kötelességem külön beszélni. Nem véletlen, hogy az egyik kedvenc rendezőm (már a második film Ang Lee-től, itt a filmzenéknél) kegyetlen, de kétség kívül remek filmje, és a number one zeneszerzőm találkozásából egy ilyen fantasztikus zenei anyag kerül ki. Itt még a betétdal is az egyik kedvencem, bár bevallom, illegális eszközök révén is csak nehezen tudtam hozzáférni (ami egyébként szégyen és gyalázat!). Bár azt mondtam, hogy külön meg kell említenem ezt az albumot, most valahogy mégse tudom, hogy hogyan kéne megfogalmaznom mind azt, amit magában rejt. A Theme song, vagy ahogy az albumon található, a Falling Rain, vagy az Exodus, minden szónál többet mond. Keleti életérzés, szenvedélyes érzelmek, fájdalmas könnycseppek jutnak eszembe ha hallgatom. Természetesen én láttam a filmet, és így méginkább magával ragadó. Fájdalmasan szép!

lust caution falling rain mp3 | lyrics
free music downloads | music videos | pictures

 

1. Dexter - Daniel Licht

Igen, az első helyen ismét egy sorozat áll, mégpedig nem is akármilyen sorozat! Szerintem ennyire együtt zene és film nem sok van, de ez itt tökéletes párosítás. Nem is tudnám más zenével elképzelni a sorozatot. És mi a legszebb? Az, hogy önmagában is remek! Kissé sötét, misztikus, rejtélyes, dinamikus és izgalmas. Egyszerűen tökéletes! Még mielőtt következtetéseket vonnánk le, hallgassuk inkább meg a Blood Theme, az Astor's Birthday Party, a New Legs számokat és csak utána mondjunk akármit is. A sorozat amúgy egy olyan sorozatgyilkosról szól, aki gyilkosokat gyilkol, és akkor nagyon lebutítottam az egészet. Remek színészi gárda, (külön kiemelném a Dextert alakító Michael C. Hall-t, akit netán a Sírhant művekből ismerhetünk, és onnan, hogy idén a legjobb színész egy drámai sorozatban (Dexter) kategóra győzteseként átvehette a Golden Globe díjat) és 4 kíváló évad. A sorozat zseniális és a soundtrack talán még annál is több! Mindenkinek csak ajánlani tudom!!!!

daniel lycht blood theme mp3 | lyrics
free music downloads | music videos | pictures

 

Amiket sajnálatos módon ki kellett hagynom: Adam Soundtrack - Chris Lennertz, Wanted - Danny Elfman, New Moon - Alexadre Desplat, Forrest Gump - Alan Silvestri, Braveheart - James Horner, Shindlers List - John Williams, Twin Peaks - Angelo Badalamenti, Carnivale - Jeff Beal, Saw - Charlie Clouser stb...

 

A bejegyzés trackback címe:

https://molnaremese.blog.hu/api/trackback/id/tr491750127

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Enikő 86 2010.02.11. 22:24:36

Hali!
Szerintem is fontos a filmzene, és az a nézet, hogy a jó filmzene láthatatlan, lehet, hogy már egy elavult gondolat. Hiszen előfordul, hogy a zene dominánsabb mint a történet. Érdekes lenne olyan filmekből is összeállítani egy listát, amelyek ismert dalokat dolgoznak fel sajátos módon pl.: Moulin Rouge (Luhrmann).

KoviRobi 2010.02.12. 21:46:11

Szió!
Örömmel tölt el, hogy végre ismerek is valamit a listádról:D :P
Amúgy meg sem lepdöm,hogy a Dexter lett nálad az első;) na meg majd a helyes írási hibákat majd megbeszéljük;) tudod...új szakmám a nyelvhelyesség controlling manager:D:P

Márti 05 2010.02.14. 12:18:05

Szia!
Végre én is megérkeztem. Téged ismerve várható volt, hogy csak idő kérdése mikor jön egy top 10 filmzene lista, és lám megérkezett. Igazán szép kis gyűjteményt hoztál össze, és nagy örömmel látom, hogy a Sherlock Holmes is helyet kapott a sorban.:D Ami pedig a Vándorló Palota ,,Oscar-díját" illeti, ha akarnám sem tudnám elfelejteni.

semy86 2010.02.14. 13:26:09

Mindenkinek köszönöm a jelenlétet és a hozzászólást :D:D Mártinak és Enikőnek külön örülök :D:D

Geeri 2010.02.23. 11:56:07

Hello!
Tényleg jó lett az összeállításod, csak annyi a baj hogy ez csak a te véleményed. Ne érts félre igazad van és többnyire tetszik is az írás (kivéve a túl a barátságon zenélye mert azt még nem láttam és sztem nem is fogom egyhamar megnézni) De én mást zenét vettem volna be az összeállításba, és más ember megint más zenéket.
(ez az írás saját véleményem, és nem kritikának szántam. Gratulálok az oldaladhoz csak így tovább)

semy86 2010.02.23. 13:26:18

@Geeri: Más nevében nem tudok nyilatkozni, csak a magaméban! De köszi :D
süti beállítások módosítása