Glee- dalban a népszerűség

Címkék: sorozat

2010.05.24. 20:30

A Glee-ről tudni kell, hogy nem véletlenül vetítik Amerikában az American Idol utáni idősávban. Még éppen hogy csak véget ért az első évad, már a harmadikat rendelte meg a Fox stúdió, így aztán valószínűleg jó sokáig találkozhatunk még a nevével. A tengeren túlon, ugyanis ez a "Number one Show", a legnézettebb széria a 18 és 49 év közöttiek körében. A Highschool Musical sikerének köszönhetően hódít a musical a fiatalok körében, így csak idő kérdése volt, mikor rukkolnak elő egy hasonló sorozattal. Íme! A Glee csak abból a szempontból más egy kissé, hogy míg a nehéz helyzetű tinik sorsából építkezik, a legmodernebb, a legújabb slágerek nyelvén szól hozzánk. Madonna például külön fizetett, csak hogy egy számát feldolgozza a Glee stáb! Érdekes, hogy egy ennyire "ostobának" tűnő tini széria mennyire sikeres tud lenni, de be kell vallanom, valamiért én is végig néztem! (Valószínűleg azért, mert a szereplőink tényleg kiváló énekesek, de csak másod sorban jó színészek.) A sorozatot Ryan Murphy-nek köszönhetjük, aki a Kés/Alatt című sorozatot is jegyzi. Aki egy színes, vicces, szórakoztató, zenés szériával kívánja feldobni az unalmas hétköznapjait, annak mindenképpen a Glee-t ajánlom!

A történet egyébként elég egyszerű. Will Schuester (Matthew Morrison) a William McKinley High School spanyol tanára, valaha sikeres, népszerű diák, lelkes kórustag kitalálja, hogy újra feléleszti az éneklés iránti érdeklődést diákjaiban. Indít egy Glee klubbot (glee= vidámság, jókedv), szóval létrehoz egy énekkart. Igen ám, de a mai fiatalok már nem akarnak színes ruhákban énekelgetni az egész iskola szeme láttára, így aztán csak a suli lúzerjei jelentkeznek a csapatba. Mr. Schuester hamar ráébred, hogy népszerű emberekre van szüksége, hogy csatlakozásra bírja a tiniket (minimum 12 fő szükséges a válogatóba jutáshoz), így aztán megzsarolja az iskola futballkapitányát Finn Hudson-t (Cory Monteith), akinek így  nincs más választása, mint nyilvánosan dalra fakadni. Az éneklés által kitörni vágyó Rachel Berry (Lea Michele) megtalálja így partnerét a duettekhez, és persze szívéhez is. Finn barátnője, Quinn Fabray (Dianna Agron) nem nézi jó szemmel barátja nótázását, így hamar (bár ármányos terv által) csatlakozik két pom-pon lány barátnőjével a glee klubbhoz. Igen ám, de hamar kiderül, hogy terhes, és mivel ő a cölibátus klub elnöke (?), így ez nem igazán tünteti fel jó színben, pláne, hogy nem is Finn az apa (mivel le sem feküdtek egymással, már hogy lehetne?), hanem az ügyeletes menő srác,  Noah 'Puck' Puckerman (Mark Salling), aki így szintén csatlakozik az énekelni vágyók bandájához. Emellett van egy fekete bőrű, duci Mercedes Jones-unk (Amber Riley), egy tolószékes Artie Abrams-ünk (Kevin McHale), egy dadogó kínai lányunk, Tina Cohen-Chang (Jenna Ushkovitz), és egy meleg Kurt Hummel-ünk . És hogy teljes legyen a kép, a fő gonosz pom-pon edző, Sue Sylvester ( Jane Lynch) mindent megtesz, hogy megbuktassa az egyre "népszerűbb" énekkart. Mr. Schuester segítségére a bociszemű, tisztaságmániás karierr tanácsadó (és egyben talán az iskola pszichológusa is), Emma Pillsbury (Jayma Mays) van, akivel hamar egymásba szeretnek. Ezt az alaptörténetet színesítik a zenei feldolgozások, mint:Walking on Sunshine, Halo, Dont't stop Believin, No air, Busta Move, True Colors, It's my life, My Life Would Suck Without You, Maybe this Time stb.

A leginkább ironikus, groteszk humorának köszönheti a sorozat, hogy nem válik borzasztóan kliséssé, de így viszont tényleg valami egészen újat tud nyújtani a közönségnek. A musical amúgy is leáldozófélben volt, míg a tavalyi Oscar gála során nem kezdték el újra ünnepelni a visszatérését. A legzseniálisabb húzás viszont az volt, hogy  úgy szerettették meg a fiatalokkal az egyébként kevésbé népszerű műfajt, hogy a hozzájuk legközelebb álló előadók számait vették elő, valamint előhúzták a régi nagy slágereket is, és azokat dolgozták át. Bevallom, engem is pont ezzel fogtak meg!
Íme az angol nyelvű előzetes!

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://molnaremese.blog.hu/api/trackback/id/tr942028347

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása