Scott Pilgrim (Michael Cera) egy hétköznapi srác, aki a haverokkal lógatja a lábát és a zenéléssel üti el a szabad idejét. Akár a mai tinédzserek, ő sem egyéb egy önmagát kereső ifjú suhancnál, ámbár titkon nem mindennapi képességekkel rendelkezik. Például nagy szíve van, szeretne szeretni és -mint kiderül- ezért akár harcolni és képes. Nem is akárhogy! Ahhoz ugyanis, hogy valóban megszerezhesse szerelme tárgyát, Ramona Flowerst (Mary Elizabeth Winstead), le kell győznie annak 7 gonosz exbarátját.
A képregény adaptáció első látásra elég extrém. Rengeteg műfaj keveredik benne, de a maga nemében, és a saját közönsége számára mindenképpen egy erős alkotás. Edgar Wright (Haláli hullák hajnala, Vaskabátok...) mindent elkövet, hogy a mozija visszaadja az eredeti kultképregény sikerességének lényegét, és hogy tegyen is hozzá valamit a mozgókép számára. A Scott Pilgrim a világ ellen nem pusztán egy aktuális, ifjonti világszemléletet tükröz, de egyfajta jövőképet is, ami lehet megdöbbentően számítógép orientált, lehet kissé felszínesnek tűnő, de mind ezekkel szemben nagyon is érthető és szükségszerű.

Scott egy zenekar szólógitárosaként tengeti semmitmondó hétköznapjait. A nagy esemény, mely feldobja a magas labdát már a film elején, hogy ő, Scott Pilgrim egy diáklánnyal jár. Nem is akármilyen diáklánnyal, de ez 17 éves kínai lánykával. Látjuk őket zene boltban, zenekari próbán, de a nagy szerelem valahogy nem tükröződik, csak a lány arcán. Ekkor lép a színre a dögös, minden héten más hajszínnel rendelkező, görkoris Ramona, Scott álmainak nője. Igen ám, de Ramona nem adja magát könnyen, így aztán Scottnak le kell győznie a 7 gonosz exbarátot, hogy végül elnyerje a szeretett hölgy szívét.

A felszínes love-story "mögött" azonban egy nagyon is összetett, koherens történet húzódik meg. Scott nem a jól megszokott extra izmos, hű de helyes, titokzatos "szuperhős", ő csupán egy hétköznapi fiú, hétköznapi vágyakkal. Ám egyik pillanatról a másikra, valódi erő tulajdonosává válik, de ez az erő nem lesz befolyással addigi jellemére. Edgar Wright nagyon finom érzékkel vezeti át hősét az egyszerű hétköznapokból az akciódús, szuperhős életbe. Összecsapásai is átlagos, tradicionális közösségi helyszíneken zajlanak: szórakozóhelyeken, utcákon. Ebben a filmben nem maga a "szuper képesség" teszi különlegessé a főhőst, hanem mindössze a motiváció. Olyan ez, mintha az az erő született tulajdonsága lenne. Így aztán az örök vesztes, lúzer fiú kimozdul megszokott élethelyzetéből -hiszen csatákat nyer nála sokkal erősebbnek tűnő férfiakkal szemben-, de mégsem annyira, hogy ez maradandó nyomokat hagyjon alaptermészetében. Scott Pilgrim nem változik, nem transzformálódik, kivételes egyéniségének köszönheti kivételes erejét.

A film képi világa meghatározó, mondhatnám nagyon is egyedi. Az animékre hajazó Naruto vonások, a feliratok megjelenése, többszörösen osztott képek beillesztésével nem csak a valódi képregényt idézi fel tudatunkban, de egy színeket és vágásokat ránk zúdító manga-élményt is ad.
A film antagonistái szinte egytől egyig "trendi" kultúrboy-ok, megtestesítve az éppen menő Bollywood-i és japán pop ipar ficsúrjait, akik aprópénzzé hullanak, amint legyőzték őket. A képi kritika megfogalmazásának tömkelegével találkozhat a szemfüles néző, valamint rengetek utalással, hivatkozással az Xboxos, Nintendós játékokból, animék és egyéb hollywoodi "kultúr- termékekből".

A Scott Pilgrim semmiképpen sem egy rendhagyó mozi. Szerintem valaki vagy szereti, vagy utálja. Ez abból a kettősségéből adódik, hogy nem teljesen filmszerű (mert inkább képszerű), de nem is képregényszerű, egyszerűen más. Kezdetben magam is megijedtem, de aztán már azon kaptam magam, hogy nem tudom eldönteni, hogy szeressem e, vagy irtózzak e tőle. Már csak evégett is, én mindenkinek ajánlom, éppen azért, hogy lássunk valami merőben újat, merészet, okosan kivitelezettet, mi több, valami bugyután kedveset.

10/7

Íme a magyar feliratos előzetes! Enjoy!

A bejegyzés trackback címe:

https://molnaremese.blog.hu/api/trackback/id/tr952576249

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása